IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските власти глобиха Panasonic c над 56 млн. долара

Oбщо 12 компании и 15 ръководители бяха признати за виновни за манипулиране на цени на продукти

10:51 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Още през 1998 г. компанията е манипулиралиа цените на устройства за регулиране на ел. напрежение във фаровете на автомобили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Още през 1998 г. компанията е манипулиралиа цените на устройства за регулиране на ел. напрежение във фаровете на автомобили. Снимка: Ройтерс

Японският технологичен гигант Panasonic и неговото подразделение Sanyo бяха осъдени за манипулиране на цени на част от своите продукти, предава Ройтерс, цитирана от Bulgaria On Air. Глобата, която трябва да заплатят двете компании, е в размер на над 56 млн. долара.

Продуктите, заради които е наложено наказанието на Panasonic, са основно устройства за автомобили. Сред тях са приспособления за заключване на волана и сензори за ъгъл на завиване, продадени на японския автопроизводител Тоyota.

Разследването е показало, че още през 1998 г. от Panasonic са манипулирали цените на устройства, които регулират електрическото напрежение във фаровете на автомобили от марките Honda, Мazda и Nissan.

Освен Panasonic още 11 компании и 15 ръководители бяха признати за виновни. Южнокорейската корпорация LG също беше призната за виновна по същото обвинение и ще бъде принудена да плати 1 млн. долара глоба. С тях общата сума на наложените глоби възлиза на 874 млн. долара, се казва в изявление на японското правосъдно министерство.

Наказанията на Sanyo и LG са заради манипулиране на цени на литиево-йонни батерии, използвани в производството на notebook компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още