IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google е използвала изкуствена структура за избягване на данъци на Острова

Доклад на британска парламентарна комисия критикува също счетоводните фирми и правителствената данъчна служба

22:04 | 13.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google е използвала изкуствена структура за избягване на данъци на Острова

Google е използвала агресивна стратегия за избягване на корпоративни данъци във Великобритания и международната и репутация ще бъде увредена, докато не започне да плаща това, което дължи, заявява в свой доклад британска парламентарна комисия, пише CNBC. 

64-страничния доклад на комисията, натоварена с разследването на данъчните политики на търсачката и други компании във Великобритания, гласи, че Google е уличена в използването на „изкуствена данъчна структура“, поставяйки огромните си печалби извън обсега на британската данъчна система.

Google неколкократно отрича обвиненията, заявявайки в изслушване пред комисията през май, че рекламните продажби на компанията са били осъществени в Ирландия, където корпоративният данък е 12,5% спрямо 22% във Великобритания.

Комисията намира аргументът за крайно неубедителен, тъй като е очевидно, че огромната част от продажбите са се състояли във Великобритания. Докладът изтъква, че в периода 2006-2011 Google е генерирала 18 млрд. долара приходи в страната, но е платила само 16 млн. долара корпоративни данъци.

Докладът критикува също счетоводните фирми за насърчаване избягването на данъци чрез създаването на изкуствени данъчни структури, вместо отразяването на същината, по който бизнесът се извършва.

Под обстрел попада и правителствената данъчна служба. „Тя е препятствана от сложността на съществуващите закони, които оставят толкова много пролуки“, посочва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Сапфир,тия 35% от някаква статистика ли са (коя?) или са твоя хрумка?(Питам защото и аз съм се чудил колко ли хора са заети в сферата да контролират останалите.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Трябва да няма данъци, лицензи, разрешителни и всякакви хартийки от тоя род.Автоматично 35% от населението излиза от серата на контролиращите агенции и структури, и се връща към земята.Ето ти началото на екологично чиста храна и въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още