IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо се сринаха акциите на Apple

Опасенията за по-слаби печалби свиха пазарната капитализация до 12-месечно дъно

13:50 | 18.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук, изпълнителен директор на Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple. Снимка: Ройтерс

В сряда пазарите бяха решили да разберат колко железни са нервите на инвеститорите на Apple, след като опасенията за по-слаби печалби бяха подсилени от разочароващите резултати на ключов доставчик и нови проблеми с имиджа на компанията в Китай, съобщава Financial Times.

Следващата седмица във вторник се очаква производителят на iPhone да публикува първия спад на печалбата си за тримесечие от близо десетилетие насам. Много анализатори прогнозират и спад на печалбата за финансовата година като цяло.

Перспективата за внезапно свиване на растежа, след като печалбата на компанията нарасна с 23% за 12-те месеца до септември 2012 г., се отрази чувствително на пазарната капитализация на Apple.

Вчера акциите на компанията се сринаха до 12-месечно дъно, поевтинявайки с 5,5% до 402,8 долара, след като за кратко докоснаха нива от под 400 долара за първи път от 2011 г. насам.

Книжата на Apple са с 40% под рекордните 702,1 долара, достигнати през септември. Последният спад се случи, след като инвеститорите претеглиха новините за забавянето на доставките на iPhone.

Късно във вторник Cirrus Logic, производител на аудио чипове за iPhone, обяви по-слаби от очакваното резултати за тримесечието и в същото време понижи прогнозата си за продажбите. В сряда акциите на Cirrus Logic изгубиха 15,7% и това стресна инвеститорите на Apple, които и без това са достатъчно притеснени за перспективите пред компанията.

Наблюдатели прогнозираха премиера на подобрен модел на iPad през март или април, но за момента подобно събитие не е обявено. В същото време въпреки информацията от азиатски доставчик, че Apple се готви за представянето на нов iPhone през юни, някои анализатори на Wall Street вярват, че нов вариант на смартфона няма да се появи на пазара до септември, което от своя страна ще се отрази на продажбите на компанията през по-голямата част от годината.

В допълнение Тим Кук, изпълнителният директор на Apple, все още не е взел решение дали да увеличи дивидентите за акционерите. Според анализаторите евентуално увеличаване на дивидентите или обратно изкупуване на акции ще бъде обявено при представянето на резултатите на компанията следващата седмица.

Apple може да издаде облигации, за да финансира изплащането на дивиденти, без да харчи натрупания в САЩ кеш. Въпреки че в края на 2012 г. Apple е разполагал с над 137 млрд. долара, над две трети от тези средства се намират извън САЩ и връщането им в страната ще е свързано с плащане на високи данъци.

Миналата седмица Morgan Stanley понижи прогнозата си за продажбите на iPhone през първото тримесечие до 33 млн. от 37 млн. телефона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
-Нали се бяхме разбрали? Целева стойност $250 ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ТАТО
преди 11 години
може би 50% Фибо ке го спре 354-364 $ -да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още