IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Запознайте се с биткойн милионерите

Към началото на април са съществували около 250 портфейла с биткойни за над 1 млн. долара

18:31 | 11.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: zcopley, лиценз:&nbsp;</em></p>

Снимка: zcopley, лиценз: 

Собствениците на биткойни разполагат с електронни портфейли, идентифицирани от дълга поредица цифри и букви. В портфейла 1933phfhK3ZgFQNLGSDXvqCn32k2buXY8a например към 2 април е имало 111 111 биткойна, а това означава, че при сегашния обменен курс някой разполага с над 15 млн. долара на хард диска си .

Кой е притежателят на този хард диск, остава мистерия. Въпреки че всеки може да разглежда останалите портфейли, самоличността на собствениците не е публична.

Към 2 април е имало около 250 портфейла с биткойни за над 1 млн. долара. Броят на биткойн милионерите обаче не може да бъде установен с точност, тъй като броят на портфейлите, които може да притежавате, е неограничен.

Цената на биткойн започна да се повишава през март, когато европейските финансови институции одобриха безпрецедентен данък върху банковите депозити в Кипър. За момента съществуват малко над 11 млн. биткойна, но софтуерът, управляващ биткойн мрежата, би позволил общият им брой да достигне най-много 21 млн.

Чарли Шрем на 23 години открил биткойните в мрежата в началото на 2011 г., когато бил студент последна година в Brooklyn College. Шрем не се опитал да добива биткойни сам, а направо си ги купил чрез Tradehill. Първоначално закупил 500 биткойна при цена от между 3 и 4 долара, а по-късно купил още няколко хиляди, когато цената достигнала 20 долара.

Още в колежа, Шрем основал BitInstant – компания, която позволява на клиентите си да купуват биткойни в над 700 хил. локации в САЩ, включително Wal-Mart Stores и Duane Reade

Шрем носи пръстен с кода за достъп до електронния си портфейл. Приятелите му обаче се шегуват, че крадец може да отреже пръста му, за да вземе пръстена и затова го наричат „Чарли с четирите пръста“.

През октомври Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че появата на виртуални валути „може да има негативен ефект върху репутацията на централните банки“, ако използването им нарасне чувствително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
е как да се запознаем, бре ? :) нали са анонимни :) хахахахахазаглавието бие по неадекватност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Сега биткойна е модерна стока и търсенето завишава пазарната цена.Ще дойде време, когато ще е с намалено търсене и цената на биткойна ще е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
Всъщност и двамата сте прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
dreamhell
преди 11 години
Къде пък видя някаква прилика с МЛМ не мога да разбера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Zal_Negodnik
преди 11 години
те хубаво са имали ама дано са успяли да продадат след като се пукна балона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Forex Master
преди 11 години
Статията е интересно написана и добре балансирана, но има една съществена неточност.>>>Колкото повече биткойни се създават, толкова повече се усложняват и задачите>>>Тъй наречената сложност на мрежата не зависи от количеството биткойни пуснати в обръщение, а от общата сумарна изчислителна мощ на всички компютри "копащи" за биткойн!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
alligator_29
преди 11 години
То това, че е балон е ясно, но от тази статия BitCoin почва да ми прилича на МЛМ бизнесс. Най накрая и хакерите са измислили как да печелят милиони без да създават зловреден софтуер. А исползването на виртуалната валута въобще не е ново - webmoney например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още