IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партньор на Verizon вероятно е мистериозният купувач, поръчал 1 млн. BlackBerry

Според анализатори едномилионната поръчка вероятно е опит на оператора да прехвърли част от риска, свързан с новия продукт на BlackBerry, върху трета страна

17:51 | 26.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	BlackBerry Z10. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BlackBerry Z10. Снимка: Ройтерс

По-рано този месец станахме свидетели на най-голямата поръчка в корпоративната историята на BlackBerry – 1 млн. броя от новия смартфон BlackBerry Z10. Компанията-купувач обаче остана анонимна.

Толкова голяма поръчка за нов смартфон с операционна система, която не е доказала качествата си, е малко вероятно да бъде направена от мобилен оператор. Ето защо не е учудващо, че мистериозният купувач се оказа един от големите дистрибутори на електроника и партньор на Verizon - Brightstar, пише обикновенно добре информираният блог AllThingsD. 

Информацията идва от компанията за пазарни изследвания Detwiler Fenton и е потвърдена от източници, запознати със сделката.  

„Преди няколко години Nokia, RIM и Samsung генерираха над 80% от приходите на Brightstar, като вероятно половината са се падали именно на RIM“, коментира Брайън Блеър, анализатор на Wedge Partners. „Ето защо това не е изненада“.

Brightstar работи с Verizon и според някои анализатори едномилионната поръчка вероятно е опит на американския мобилен оператор да прехвърли част от риска, свързан с новия продукт на BlackBerry, върху трета страна.

Като се има предвид неособено убедителната премиера на BlackBerry Z10 с AT&T и Best Buy миналата седмица, тази стратегия може да се окаже благоразумна, коментира Марк Гербер, изпълнителен директор на Detwiler Fenton.

BlackBerry ще представи резултатите си преди отварянето на пазара в четвъртък - денят на премиерата на BlackBerry Z10 с Verizon. 

Залагайки всичко на една карта в желанието си да се върне към печалба, през тази година компанията представи новата си серия смартфони под нейната операционна система BlackBerry 10. Версията с чувствителен на допир екран Z10 вече се продава в над 20 държави, докато моделът Q10 с клавиатура се очаква да бъде представен през април.

Преди две седмици главният изпълнителен директор на  BlackBerry Торстен Хайнс заяви, че компанията е силно насърчена от инерцията, която набира Z10. По думите му продажбите на устройството, позиционирано в горния пазарен сегмент, са надхвърлили очакванията на компанията на развиващи се пазари като Индия, където по-евтините мобилни телефони са особено популярни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
GKaloferov
преди 11 години
Умно.Ще влезне след някоя друга година в учебниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още