IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай избра Ubuntu за основа на държавната операционна система

Азиатската страна се опитва да предпази ИТ сектора си от използването на западен софтуер

16:33 | 25.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай избра Ubuntu за основа на държавната операционна система

Китайското правителство напредва със своя петгодишен план за налагане на софтуер с отворен код и развитието на съответната екосистема.

CSIP (China Software and Integrated Chip Promotions Centre) към Министерството на промишлеността и информационните технологии е представил нова референтна архитектура за национална операционна система, която използва за основа Ubuntu от Canonical, предава News.com.

CSIP, Canonical и Националният университет за отбранителни технологии (NUDT) са сформирали лаборатория за иновации с отворен код (CCN Open Source Innovation Joint Lab), която ще разработва ускорено локализирани версии на Ubuntu за настолни компютри и облака.

Очаква се първите версии за настолни устройства с функции, специфични за китайския пазар (китайски графически знаци, специфични функции за календара и др.), да бъдат публикувани още през април, следвани от версии за сървъри, за облачни услуги, таблети и смартфони.

В бъдеще се очаква системата да бъде интегрирана с картографската услуга на Baidu и платформата за електронна търговия Taobao, както и със система за разплащания с китайски банки. Предвиден е също достъп в реално време до информация за движение на влакове и самолети. Също така вградени ще са любимите в Китай музикални услуги.

Китайското правителство публикува още през 2007 г. Kylin OS, която се базира на Mach и FreeBSD и явно, като сравнително сигурна операционна система, е предназначена за правителствените организации. Ubuntu Kylin е насочена към широкия потребителски пазар. Според BBC проектът се разглежда като опит на Китай да защити своя ИТ сектор от западния софтуер в полза на домашните алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Ах колко интересно, хем се опитваме да избягваме използването на западен софтуер, хем сме решили да ползваме система, която е около 80% разработена и поддържана от "източната" "китайска" корпорация IBM. Или китайските комунисти са са се побъркали или преводачът нещо не е разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
Щом се набутват вече в бизнеса с операционни системи, става интересно, дори страшно. Ако успеят светът вече няма да е същият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още