IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung ще пусне телефон с Tizen през тази година

Най-големият в света производител на мобилни телефони е под натиск да разработи собствен мобилен софтуер

13:00 | 18.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung ще пусне телефон с Tizen през тази година

Корейският концерн за потребителска електроника Samsung Electronics Co., най-големият продавач на устройства, използващи операционната система Android, планира да пусне през август смартфон, захранван от платформата с отворен код Tizen.

"Телефонът с Tizen ще бъде представен през август или септември и ще бъде във високия клас", казва Лий Янг Хи, изпълнителен вицепрезидент на мобилния бизнес на Samsung, в интервю за Bloomberg. "Устройството ще бъде най-добрият продукт, оборудван с най-добрите спецификации“. 

Телефонът ще е един от поне трите премиум устройства, които Samsung ще представи през тази година, включвайки представения преди дни Galaxy S4 и новия Galaxy Note. С тях корейците искат да се конкурират с Apple Inc. и китайските производители на един забавящ се пазар.

Samsung е една от 12-е компании, сред които и Intel Corp. и Sprint Nextel Corp., които развиват Tizen като алтернатива на Android  на Google Inc., който в момента задвижва  два от всеки три телефона.

В момента на пазара няма нито един смартфон с новата операционна система. Не се знае и как ще изглежда онлайн магазинът за приложения на Tizen, но очакванията са да предлага хиляди приложения още при старта си, твърди Чайс Перин, мениджър от базираната в Сан Реймън, Калифорния, Tizen Association. 

Samsung, най-големият в света производител на мобилни телефони, е под натиск да разработи собствен софтуер, след като Google, собственик на най-голямата търсачка в света, придоби Motorola Mobility Holdings Inc. за над 12 млрд. долара през май, увеличавайки патентното си портфолио. 

96% от продадените  през третото тримесечие телефони от базирания в Сувон, Южна Корея, концерн, разчитат на Android. Компанията пусна и собствена операционна система – Bada, през 2009 г., но я използва преди всичко за нискобюджетни телефони в Европа и развиващите се пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още