IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко от половината фирми у нас имат уебсайт

България обаче изпреварва водещи икономики по показателя автоматизирано споделяне на информация с клиенти и доставчици, показаха данни на Евростат

10:37 | 15.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-малко от половината фирми у нас имат уебсайт

Информационните технологии вече се превръщат в неразделна част от бизнеса, отбелязват от Евростат и допълват, че те вече са достигнали ниво на насищане и подпомагат за развитието на е-икономиката (електронния бизнес и електронната търговия).

Данните за България обаче не са толкова оптимистични – макар и с ръст спрямо 2010 година, по-малко от половината от фирмите, или едва 43%,  имат уебсайт, сочи статистиката за използването на информационните технологии от бизнеса през 2012 година. През 2010 година този процент е бил 37 на сто

Като цяло по този показател България значително изостава от останалите държави в общността – средно 71% от компаниите в ЕС имат уебсайт.

Слабо увеличение има и по отношение на достъпа до интернет – през 2010 година 85% от компаниите са имали интернет в офисите си, докато през миналата година процентът достига до 87. Средните показатели за ЕС са, че 95% от фирмите имат достъп до световната мрежа.

В страни като Литва, Холандия и Финландия всички компании имат достъп до интернет, близо до 100% са още и показателите за Франция, Дания, Словения и Словакия. По-ограничен отколкото у нас е достъпът до интернет само за фирмите в Румъния – 79%. В северната ни съседка електронната икономика навлиза с доста бавни темпове – едва 36% от компаниите се възползват от възможността да присъстват със собствен сайт в световната мрежа.

България обаче е сред водещите държави в ЕС по отношение на автоматизираните бизнес процеси - 31% от компаниите обменят информация със свои клиенти и доставчици онлайн. Данните могат да бъдат от различно естество – за складови наличности, производствени планове, заявки или фактури. Средно за ЕС 23% от бизнеса извършва автоматизирано такива процеси.

Малко повече от половината фирми в Португалия се възползват от този възможност, но дори и във водещите държави по отношение на развитието на информационните технологии като Дания, Германия и Франция, около 20-23% от фирмите автоматизирано обменят информация със свои клиенти или доставчици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още