IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo осъдена на глоба от 30 млн. долара

Компанията е нарушила патенти за триизмерни технологии

09:57 | 15.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Американски федерален съд отсъди, че японският производител на игрални конзоли Nintendo е виновен за неразрешено използване на 3D технология в своята преносима конзола 3DS. Ищецът е притежателят на въпросния патент Сеиржиро Томита, който според съдебното жури трябва да получи компенсация от 30,2 млн. долара, предаде Ройтерс.

Томита е бивш служител на Sony. Той е работил над създаването на триизмерно преживяване без специални очила. Подобен на неговия метод е бил използван в 3DS на Nintendo. 3D ефект може да се постигне чрез така наречения плъзгач на дълбочина.

Адвокатът на Nintendo Скот Линдвал контрира, че устройството на производителя на конзоли не използва ключовите елементи на патента на Томита. Освен това срещата през 2004 г. не е била единствената. Компанията се е срещала и с други разработчици на триизмерни технологии, предава още Ройтерс.

Тя цитира адвоката на Томина Джо Диаманте: "Ние сме благодарни на журито за неговото старание и упорита работа. За мен е чест да защитавам г-н Томита и неговото изобретение".

Диаманте твърди, че откривателят е представил през 2003 г. прототип на своята технология на седем представители на Nintendo. Някои от тях са помагали при разработването на 3DS, а самият Томита е патентовал своята технология през 2008 г.

Исковата молба за делото е подадена от Томита през 2011 г. На 25 март в Европа започна продажбата на триизмерния наследник на Nintendo DS. Той трябваше да струва 250 евро, но още в началото започна да се продава една за 222 евро. Днес за нея в онлайн магазини се искат между 120 до 150 евро. Има и версия XL с по-голям екран.

Оказа се, че преносимата триизмерна конзола – първата по вида си, се продава по-слабо от очакванията и надеждите на Nintendo. През април 2012 концернът трябваше да обяви първата годишна загуба в историята си, за което вина освен спадащите продажби на конзолата Nintendo Wii има и растящата конкуренция на смартфоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още