IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dell разрешава на Айкан преглед на конфиденциалните финансови данни

Бордът търси и други алтернативи, не на последно място и за да се защити юридически срещу възможна критика

21:12 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Карл Айкан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Карл Айкан. Снимка: Ройтерс

Американският компютърен производител Dell Inc се е съгласил да предостави на инвеститора и един от основните акционери Карл Айкан основен достъп до финансовите данни на компанията по-малко от седмица, след като инвеститорът се присъедини към нарастващия хор на опозицията за сделката, предава Ройтерс. Както е известно, основателят и основен акционер в концерна – Майкъл Дел, планира да изкупи акциите от сегашните собственици и да оттегли Dell от борсата.

Акциите на компанията скочиха в предборсовата търговия с 0,8 на сто до 14,27 долара, което е над офертата за придобиване от 13,65 долара за акция, след като в понеделник Айкан обяви, че неговата компания - Icahn Enterprises LP, е постигнала споразумение за конфиденциалност и ще прегледа „конфиденциалната информация в Dell". Говорител на компанията не е бил открит за коментар.

През миналата седмица CNBC обяви, че смята за вероятно Айкан да се изкаже против поглъщането и вместо това да изисква плащане на специален дивидент от 15,7 млрд. долара, вместо да става частна компания. New York Times и агенцията за финансовата информация Bloomberg също пишат за подобни планове, позовавайки се на информирани източници, докато самият инвеститор не коментира информацията.

Двама други основни акционери в Dell - Southeastern Asset Management и T. Rowe Price вече се изказаха срещу сделката за 24,4 милиарда долара, защото за тях цена от 13,65 долара за акция е твърде ниска. Двамата заедно държат около 13 на сто от компанията.

През миналата седмица компанията защити планираната продажба на Майкъл Дел. Комисията, която анализираше положението на компанията в продължение на 5 месеца, посочи в свое съобщение, че е „преговаряла активно“, за да гарантира на акционерите, че получават най-добрата възможна цена при съгласуването на офертата на основателя Майкъл Дел на стойност 13,65 долара за акция, която ще превърне компанията в частна.

Бордът обаче търси паралелно и други алтернативи, не на последно място и за да се защити юридически срещу възможна критика, че е продала Dell на ниска стойност. По информация на Bloomberg инвестиционната компания Blackstone, както и конкурентите на Dell - Lenovo и Hewlett-Packard са заявили интерес. Според Wall Street Journal и големия акционер в Dell Southeastern Asset Management се е осмелил да подаде контра оферта.

Всичко за сделката за Dell четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още