IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia дължи на Microsoft 500 млн. евро за лицензни такси

Въпреки че софтуреният концерн подпомага финансово развойната дейност на телефони с Windows, той има да получава пари

10:40 | 08.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър (вляво) и шефът на Nokia Стивън Елъп при представянето на нови телефони на Nokia с Windows Phone 8. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър (вляво) и шефът на Nokia Стивън Елъп при представянето на нови телефони на Nokia с Windows Phone 8. Снимка: Ройтерс

Финландският производител на мобилни телефони Nokia дължи 500 млн. евро на Microsoft за използването на Windows Phone. При това става дума за разликата между действителните такси и финансовата подкрепа, която Microsoft от своя страна плаща за развойната дейност на телефони с Windows на финландския производител, пише Ройтерс.

Сумата от 500 млн. евро стана ясна заради задължително оповестяване на Комисията за надзор на търговията с ценни книжа (SEC) за въздействието на сключеното през 2011 г. споразумение между двете компании за фискалната 2012 г. Колко време ще е валиден договорът, не е известно.

До този момент се смяташе, че безвъзмездните средства от Microsoft в размер от 250 млн. долара са по-високи от лицензионните такси. Nokia очакваше Microsoft да е нетен платец, но трансферите на софтуерната компания само леко да надвишават лицензионните такси. В доклада си за четвъртото тримесечие на 2012 г. пише още, че за оставащия срок на споразумението се очаква размерът на минималните задължения за лицензиране на софтуера да надхвърлят сумите за подкрепа на платформата".

В допълнение Nokia потвърди своята дългосрочна цел за по-силен ръст на приходите от продажби на оборудване и услуги спрямо останалата част от бранша. След приспадане на еднократни разходи компанията се стреми да постигне оперативен марж от десет процента. Макар че Nokia вече разполага с богато портфолио от смартфони Lumia, все още обратът в продажбите не е налице. Една от причините е продължаващият рязък спад в бизнеса с телефони с операционна система Symbian.

Важен пазар за растежа на Nokia е Китай. В съобщението до борсата компания нарича страната "много труден пазар".

Преди Nokia работеше там с дистрибутори и търговци. Сега доставчиците на мобилни телефони там все по-често обвързват оборудването с договори, като се фокусират върху много евтини смартфони. Това е натоварило бизнеса на Nokia в Китай през миналата година, съобщава още компанията.

За китайския пазар финландците представиха по време на Mobile World Congress в Барселона още два евтини смартфона от серията Lumia.

В съобщението си Nokia засяга и своя джойнт венчър Nokia Siemens Networks. Компанията ще се концентира повече върху печалбата си, а не върху генериране на приходи. Ще бъдат предоставени средства за оборудването на 4G LTE мрежи в страни като Япония, Корея и САЩ.

В дългосрочен план оперативният марж на Nokia Siemens Networks трябва да се увеличи от пет до десет процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още