IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на HTC падат до тригодишно дъно

Обратът трябва да дойде с новия флагман HTC One - „най-добрият нов мобилен телефон“ на тазгодишното изложение в Барселона

12:30 | 07.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През февруари HTC не успява да извлече особена полза от това, че операционната система на  Google Android е доминираща в световен аспект. Приходите на тайванския производител се свиват през втория месец на годината с цели 44% на годишна база до 11,3 млрд. тайвански долара  (292 млн. евро) – най-ниското равнище от три години насам, става ясно от отчета. На месечна база спадът е от 27%.

С това се продължава тенденцията от миналите месеци. През четвъртото тримесечие HTC е продал смартфони за 60 млрд. тайвански долара (1,55 млрд. евро), което представлява спад от 41% на годишна база. Освен това през февруари компанията обяви, че очаква за приключващото през март тримесечие спад от 17%, но на тримесечна, а не на годишна база. 

Обрат концернът иска да постигне и с новия си флагман HTC One. Представеният наскоро смартфон получи добри оценки от специалистите и бе отличен като „най-добрият нов мобилен телефон“ на тазгодишното изложение в Барселона. Също толкова положително обаче бяха оценени и предишните модели от поредицата One. Само че това не се отрази добре на приходите през фискалната 2012 г., тъй като през последните тримесечия компанията отчиташе постоянни спадове на приходите от между 16 и 60 на сто. 

По-добри възможности очевидно предоставя средният ценови сегмент. По-изгодният модел Desire V, също с Android, е помогнал на HTC да увеличи чувствително продажбите си в Китай. Освен HTC обаче и много други компании залагат на този обещаващ пазар. Според Canalys конкуренцията от страна на местните производители ZTE, Lenovo и Huawei се засилва все повече.

Все пак HTC не залага само на смартфони с Android, но и устройствата с Windows Phones не успяват да спрат низходящия тренд на производителя. Компанията за пазарни проучвания Kantar заяви, че през февруари HTC 8X е бил третият най-продаван смартфон с Windows във Великобритания. Въпреки че това все пак е прогрес, общият пазарен дял на Windows Phone спрямо Android или iOS все още е доста скромен. Според IDC през 2012 г. той е бил едва 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още