IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалната комисия в Dell защити продажбата на компанията

Най-големият външен акционер и този с третия най-голям дял в компанията обаче се обявяват против сделката

18:14 | 06.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Специалната комисия в Dell защити продажбата на компанията

Специалната комисия от членове на борда на директорите в Dell Inc обяви, че предстоящата продажба на американския производител на компютри е най-добрият вариант за акционерите въпреки противопоставянето на най-големия външен акционер, съобщи Ройтерс.

Комисията, която анализираше положението на компанията в продължение на 5 месеца, посочи в свое съобщение, че е „преговаряла активно“, за да гарантира на акционерите, че получават най-добрата възможна цена при съгласуването на офертата на основателя Майкъл Дел на стойност 13,65 долара за акция, която ще превърне компанията в частна.

Останалите алтернативи, които комисията посочи, че е разгледала успоредно с продажбата, включваха рекапитализация чрез ливъридж, промяна на политиката за раздаване на дивиденти, продажба на част от бизнеса и запазване на настоящия бизнес план на компанията.

От комисията изтъкнаха също, че инвестиционната банка Evercore все още настоява на възможни алтернативни предложения в рамките на процес, който приключва на 22 март.

През февруари Майкъл Дел заяви, че е постигнал споразумение за отписване на компанията от борсата, партнирайки си с компанията за дялови инвестиции Silver Lake, както и с Microsoft Corp. Целта е да бъде облекчен трудният преход от производител на компютри за масова употреба до оператор на услуги за предприемачи като частна компания, далеч от зоркото око на Уолстрийт.

Но след като споразумението бе оповестено, част от инвеститорите обявиха, че цената е прекалено ниска. Вчера най-големият външен инвеститор в Dell Inc, компанията Southeastern Asset Management, поиска производителят на компютри да представи финсовите си резултати, давайки знак, че може да заеме по-активна позиция в противопоставянето на офертата.

Акционери, притежаващи дял от почти 14% от акциите на Dell, водени от Southeastern Asset Management с дял от над 8%, включително опции за закупуване на акции, вече заявиха, че ще гласуват против предложеното изкупуване на компанията.

Акционерът с третия по големина дял в компанията T. Rowe Price също се изказа против сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още