IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснак съди Samsung за над 10 млн. долара

Владимир Шумилин твърди, че компанията е нарушила негови патенти за смартфони с две SIM-карти

12:48 | 05.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Руснак съди Samsung за над 10 млн. долара

Нов фронт за патентни скандали се откри пред корейския производител Samsung. Компанията има проблеми с патентни дела в САЩ, Австралия и редица европейски държави, а сега към тях се добавя и Русия.

Руският гражданин Владимир Шумилин настоява пред съда за обезщетение за нанесени щети от Samsung, която от 2007 г. внася и продава в Русия телефони с две SIM-карти. Руснакът твърди, че е автор и собственик на патент за използването на мобилни телефони с повече от една SIM-карта от 8 октомври 2002 г.

Както съобщава днес РИА "Новости", Пресненският съд в Москва разглежда иска на Шумилин, в който той настоява Samsung да му изплати 334 млн. рубли (10,9 млн. долара) за нарушаване на патентните му права.

Представител на ищеца отбелязва, че Samsung продава в Русия повече от 24 модела телефони и смартфони с поддръжка на две SIM-карти. Към момента вече са реализирани най-малко 1,5 милиона бройки от тези устройства. Адвокатът смята, че размерът на обезщетението е изчислен въз основа на високото количество продадени телефони.

Въпреки това, тази сума може да бъде коригирана в хода на процеса, след като Samsung предостави точни данни за продажбите.

Шумилин е убеден , че руското законодателство защитава напълно законните му интереси като притежател на патента. Делото е заведено едва през 2013 г.,  защото ищецът наскоро е получил становището на експертите за нарушение на правата му.

Устройства с поддръжката на две SIM-карти в Русия продава не само Samsung. Корейската компания е била избрана, защото заема най-голям дял от продажбите на такива телефони на руския пазар.

В случай на съдебен успех за Шумилин подобни дела може би ще бъдат заведени и срещу други производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още