IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG придобива WebOS и свързаните с него патенти?

Анализаторите очакват сега LG да започне да ползва собствената си операционна система

18:20 | 25.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
LG придобива WebOS и свързаните с него патенти?

Корейският концерн LG придобива всички права около операционната система WebOS и разработчиците на Hewlett-Packard. Както стана известно през миналата есен, платформата ще се използва при свързани с интернет телевизори. Досега LG бе просто бенефициент от поскането на WebOS под свободен лиценз, припомня BGR.com.

Разработчиците ще се преместят в американската централа на LG в Силициевата долина. Корейската компания също така получава изходния код на webOS, свързаните с него патенти и всички по-ранни права, които HP получи от Palm, свързаната с тях документация, инженерите, които работят в момента по платформата, и уеб сайтовете. Покупната цена остава неразкрита.

Поне досега LG залагаше на операционната система Android. Преди седмица стана ясно, че компанията няма планове за устройства с Windows Phone 8. С WebOS обаче сега компанията ще има собствена операционна система, въпреки че тя в момента е под лиценз Apache.

Краят на WebOS в HP бе погрешно решение на бившия главен изпълнителен директор Лео Апотекер. През юли 2010 г. HP придоби Palm за 1,2 млрд. долара и така стана собственик и на операционната система. Но и технологичният концерн, подобно на Palm, не успява да наложи WebOS като конкуренция на Android на Google и iOS на Apple. След това HP разработи таблет с Windows RT, в който, подобно на устройствата с Android, се използват чипове на ARM. Този проект обаче бе прекратен.

В крайна сметка HP съкрати 500 служители в подразделението WebOS, а позицията на Апотекер бе заета от Мег Уитман, която ревизира плановете, пусна WebOS под отворен код и отдели само отговорното за платформата подразделение.

Докато анализаторите очакват сега LG да започне да ползва WebOS, HP представи днес таблет с Android – струващия 169 долара Slate 7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Незнам много за WebOS въпреки, че следя почти всички операционни системи за почти всички платформи. Това което знам е, че Убунту дава много сериозна заявка, и ще тръгне с голяма засилка. LG може и да сбъркат с тази WebOS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още