IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел обвинява Люксембург и Франция за намалено ДДС за е-книги

Двете страни са намалили драстично ставките си и създават „значителен конкурентен недостатък"

13:14 | 22.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел обвинява Люксембург и Франция за намалено ДДС за е-книги

Европейският съюз е завел съдебно дело срещу Люксембург, седалище на европейския клон на Amazon, и срещу Франция. Двете страни незаконно са започнали да прилагат намалена ставка на ДДС за електронни книги, а с това са навредили на пазара за електронни книги в други държави-членки, се казва в материал на Bloomberg.

Подадената в Европейския съд жалба повдига тежки обвинения срещу Люксембург и Франция – като нарушаване на директивата на ЕС за забрана на намалена ставка на ДДС за електронни книги. Люксембург въведе данък от 3% за електронни книги. Във Франция ставката е 7 процента. Редовните данъчни ставки в двете страни обаче са 15 и съответно 19,6%.

Брюксел вижда в това "значителен конкурентен недостатък" за търговците в други страни от ЕС. Между друго и Amazon се ползва от дерогацията, тъй като онлайн търговецът на дребно поддържа целия си бизнес на европейския пазар от Люксембург.

Според материала дружеството начислява ДДС от за продажбите на електронни книги, докато изчислява данъка върху другите стоки възоснова на приложимите проценти в страната по произход на клиента.

Освен министерствата на финансите на няколко държави-членки на ЕС, различни други издатели също са се оплакали пред Европейската комисия от тези най-ниски данъчни ставки. Те се страхуват от "негативно въздействие върху продажбите на родните си пазари."

Като част от преразглеждане на системата за ДДС в ЕС комисията ще представи преди края на годината предложенията си за изменение на различното данъчно облагане на електронни и печатни книги. Според Bloomberg новите правила ще влязат в сила едва през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още