IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard загърби най-лошото

Спадът на приходите от 6% е доста по-малък от опасенията на анализаторите

10:54 | 22.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Hewlett-Packard загърби най-лошото

Програмата за преструктуриране на Hewlett-Packard (HP) дава първите плодове. За американския производител на компютри началото на новата фискална година не е толкова лошо, колкото се бояха анализатори, дори и при условие, че започналото преструктуриране и мерките за намаляване на разходите не успяват напълно да компенсират слабостта в традиционния бизнес с компютри, който се бори с нарастващата конкуренция от страна на смартфоните и таблетите. Въпреки това HP сега гледа  по-оптимистично към бъдещето.

За изминалото първо тримесечие HP отново отчита спад на приходите. Но намалението е с шест на сто до 28,4 млрд. долара – по-слабо от очакванията на анализаторите.

Същевременно компанията съобщи в четвъртък след затварянето на Нюйоркската фондова борса по-висока от очакванията прогноза за печалбата за текущото финансово второ тримесечие. Сега HP се стреми да реализира печалба на акция от 80 до 82 цента, докато прогнозите на анализаторите са за 77 цента на акция. Съобщението беше посрещнато добре от инвеститорите: в следоборсовата търговия на Nasdaq акциите успяха да скочат с над 7%, предаде Ройтерс.

HP страда от слабостта на традиционния пазар на PC, тъй като частните клиенти основно се преориентират все повече към таблети и смартфони. В световен мащаб HP ще закрие в следващите две години 29 000 работни места. Парите, спестени чрез съкращения на персонала, американската компания ще вложи в областта на научните изследвания и развойна дейност, за да компенсира спада при продажбите на основните продукти - принтери и компютри.

Слабото търсене на лаптопи и принтери продължава да забавя бизнеса на Hewlett-Packard. Особено в ударената от тежка криза Европа дейността на най-големия производител на компютри в света страна, както подчерта главният финансов директор Катрин Лесяк в четвъртък при представянето на резултатите. В някои страни HP отчете двуцифрени спадове в проценти.

Като цяло приходите на групата от ноември до януари са в размер на 28,4 млрд. долара (21,5 млрд. евро). Това е с 6% по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Печалбата се свива с 16% до 1,2 милиарда долара.

HP страда като по-малкия конкурент Dell по-специално от това, че частните клиенти предпочитат таблети или смартфони за сърфиране в интернет. В тази област двата класически производителя на персонални компютри са със слаби позиции. Главният изпълнителен директор на HP Мег Уитман заговори за "подобни на земетресение промени", чиято скорост ще бъде засилена.

Но дори и иначе надеждният бизнес с корпоративните клиенти е в спад в последно време, въпреки че намалението не е в същия размер, както при продажбите на компютри и принтери. HP е спечелила по-малко и в областта на софтуера и услугите.

По данни на пазарните изследователи Gartner и IDC HP губи пазарен дял през миналата година и през последното тримесечие държи малко над 16%. Особено китайският концерн Lenovo затяга примката около бившите лидери в индустрията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още