IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хакери от Източна Европа са атакували над 40 от големите световни компании

Атаките са станали факт през последния месец, пише Bloomberg

20:26 | 20.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Хакери от Източна Европа са атакували над 40 от големите световни компании

Поне 40 от най-големите световни компании са пострадали през последните дни от атаки на група хакери от Източна Европа, пише агенция Bloomberg, като се позовава на свои източници във ФБР и Сикрет сървис.

Вчера и американският технологичен концерн Apple, една от трите жертви, които публичко признаха за атаките, заяви, че компютри на нейни служители са били засегнати от зловреден софтуер след посещение на компрометиран уебсайт. Зловредният софтуер е бил предназначен да атакува компютри Macintosh, коментираха от компанията.

Атаките са станали факт през последния месец, като тяхната основна цел е била преодоляване на защитите на корпорациите и кражбата на техни секретни данни. Apple е една от малкото компании, които до момента признават, че са били обект на хакерска атака, а останалите са платформата за кратки съобщения Twitter и най-голямата в света социална мрежа Facebook.

Целта обаче са били предимно фирмени данни, а не информацията на потребителите. Въпреки това Twitter призна, че хакерите може и да са се сдобили с данни за около 250 000 души, и обяви, че атаката е била "изключително усъвършенствана".

Един от методите на онлайн престъпниците е бил създаване на фалшив сайт за програмисти на приложения за iOS. Посетителите на сайта iphonedevsdk.com са били заразявани, като хакерите са проследявали откъде идват те. Когато засягат известни програмисти за iOS или служители на Apple, те започват да правят опити за преодоляване на защитите на навлизането в служебните мрежи.

Малко по-късно собствениците на въпросния сайт официално отрекоха тези твърдения. В изявление за близкото до WSJ онлайн издание AllThingsD те обявяват, че ще проведат вътрешно разследване, за да проверят сигурността на сайта си и дали той не е станал жертва на хакери.

До този момент обаче не се разкриват подробни данни за хакерската група. Засега не е ясно от колко души е съставена тя и от кои точно държави са нейните участници, но се предполага, че основната им цел е била да продават открадната информация на черния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още