IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След Twitter и Facebook и Apple призна за хакерска атака

Вероятно един и същи зловреден софтуер е бил използван при атаките срещу Facebook и Apple

22:33 | 19.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
След Twitter и Facebook и Apple призна за хакерска атака

След като платформата за кратки съобщения Twitter и най-голямата в света социална мрежа Facebook разкриха, че са станали жертва на хакерска атака, и американският технологичен концерн Apple също обяви, че компютри на нейни служители са били засегнати от зловреден софтуер след посещение на компрометиран уебсайт, предаде Ройтерс.

Зловредният софтуер е бил предназначен да атакува компютри Macintosh, заявиха от компанията в изявление пред информационната агенция. Според тях същият софтуер е бил използван и срещу атаката на социалната мрежа, която беше оповестена миналата седмица.

Според запознат източник, пожелал анонимност, същият код е “заразил” и компютри в други компании, включително от сектора на отбраната.

Чарли Милър, експерт по сигурността в Apple, коментира, че хакерите вече инвестират повече време в изучаване на операционната система Mac OS X, за да атакуват компютрите на компанията. Той даде като пример възможностите за атака, които е дала пукнатина във Flash софтуер на Adobe Systems.

Говорител на Apple отказа да коментира компютрите на колко точно компании са били пробити. В изявление компанията само посочва, че работи с правоохранителните органи, за да открие виновниците за атаката, както и че ще пусне софтуер, чрез който клиентите й да открият и възстановят заразените Mac компютри.

Информационната агенция посочва, че в последно време кибер атаките са във възход, а миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама издаде заповед да се търси по-добра защита на критичната инфраструктура на страната.

През почивните дни специалистът по кибер сигурност Mandiant съобщи, че вероятно китайска военна единица е организирала поредица от атаки срещу американски компании. Пекин обаче отрече обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още