IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Издателят на Reader’s Digest отново потърси защита от кредитори

Компанията иска да се съсредоточи върху намаляването на дълговете и операциите в Северна Америка

10:49 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Издателят на Reader’s Digest отново потърси защита от кредитори

RDA Holding Co., издателят на емблематичното списание Reader’s Digest, поиска за втори път в рамките на четири години защита от кредитори, за да намали дълга си и да се фокусира върху операциите в Северна Америка, предаде Bloomberg.

Reader’s Digest стана публична компания през 1990 г. Група инвеститори, водени от компанията за частен капитал Ripplewood Holdings LLC, купи изданието през 2007 г. за 1,6 млрд. долара, като пое и около 800 млн. долара дълг.

Информационната агенция припомня, че групата подаде заявление за банкрут през 2009 г. заради спада на рекламните приходи и дълговете, свързани с придобиването на списанието.

Вчера собственикът на Reader’s Digest е подал искова молба в съд в Ню Йорк, в която са описани активи и дългове за по над 1 млрд. долара. По силата на споразумението за преструктуриране, подкрепено от Wells Fargo & Co., се предвижда 465 млн. долара дълг да бъдат трансформирани в собствен капитал.

Очакванията са компанията да излезе от процедурата с около 100 млн. долара дълг, което означава, че задълженията й трябва да се свия т 80 на сто.

Най-големите кредитори на групата, посочени в молбата, са Luxor Capital Group от Ню Йорк, към която издателят на Reader’s Digest има дълг в размер на 10 млн. долара, и Федералната търговска комисия на САЩ, която е подала иск на стойност 8 млн. долара.

„Работехме по процес на опростяване и рационализиране на международния ни бизнес, по прехвърлянето на наши локални пазари на трети лица, на други издатели и инвеститори, като част от усилията ни за преструктуриране и намаляване на дълговете“, коментира в интервю главният изпълнителен директор на Reader’s Digest Робърт Гут.

Списанието се чете от над 25 млн. души, според данни, публикувани на сайта на издателя. Компанията издава общо 75 списания по света, сред които Taste of Home, The Family Handyman r Birds & Blooms. През декември обаче издателят е продал повече дигитални издания, отколкото хартиени, допълни Гут.

Групата имаше известен успех с Allrecipes.com, но Гут признава, че и на този фронт резултатите не са били удовлетворителни. Миналата година групата продаде сайта, както и very Day with Rachel Ray, на Meredith Corp. за 175 млн. долара.

„Основното послание е, че имаме голямо доверие в бъдещето на бизнеса въз основа на успеха на оперативната трансформация, но не успяхме бързо да приведем в ред баланса и имаме нужда от този процес, за да ускорим процесите“, коментира още Робърт Гут.

„Намаляването на дълга ни поставя в състояние наистина да продължим да изпълнява тези планове и ще даде тласък на марките“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още