IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще предоставя е-услуги за граждани от края на април*

Въпреки че картите за достъп до електронните административни услуги ще влязат в употреба до няколко седмици, още не се знае колко ще струват

09:45 | 16.02.13 г. 2
<p>
	Картата съдържа електронното ЕГН на притежателя й. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Картата съдържа електронното ЕГН на притежателя й. Снимка: Investor.bg

От края на април притежателите на електронни индификационни карти за директен достъп до системите на е-правителството ще могат да ползват по електронен път 50 услуги на Столична община, сред които поръчка и получаване на удостоверение за раждане, данъчна оценка на недвижимо имущество, издаване на удостоверение за семейно положение и удостоверение за наследници и други.

С помощта на същите карти гражданите ще могат да гласуват и на референдуми от домовете им, съобщи зам.-министърът на транспорта Валери Борисов по време на заключителен семинар, в който бяха представени резултатите от завършения проект "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство", финансиран със средства от оперативната програма „Административен капацитет".

Общата стойност на проекта възлиза на 12 млн. лева, като той включва най-важните системи, свързани с електронното управление, включително и системата за електронна идентичност на гражданите. 

Електронният индификатор представлява уникален код за всеки български гражданин, който е записан на карта, подобна на банковите.  Тя съдържа електронното ЕГН на притежателя на картата, а в някои случаи и неговия електронен подпис. Освен картата, за достъп до е-правителството е необходим и специален четец. Самите карти ще са със срок на годност 3 години и ще се издават на граждани на възраст над 14 години.

Самите карти за достъп до онлайн базата на електронното управление сe изготвят от дружеството „Борика - Банксервиз“ АД. Първите 5 хил. броя ще бъдат издадени в рамките на проекта и ще бъдат раздадени безвъзмездно заедно с картови четци на лекари, студенти и журналисти, които ще се включат в тестването на системата.


Стойността на картата ще бъде по-ниска от тази на стандартна лична карта, уточни Борисов. Засега обаче от „Борика - Банксервиз“ АД отказват да коментират цената, тъй като в момента се готвят разчети и анализи и все още вървят дискусии с Министерството на транспорта.

"На този етап ние самите не знаем колко точно ще струват картите. При повече яснота ще мога да дам по-ясен коментар", каза Александър Станев от "Борика Банксървиз".

Според зам.-министър Борисов вертояно картата, заедно с четеца, ще бъде на цена около 25-30 лева.

Е-правителството и общините

Засега само Столичната община ще предоставя електронни услуги на граждани и не е ясно кога и при какви условия е-управлението ще се прилага в общините из цялата страна или поне в големите градове.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментира, че в Столична община живеят най-голям брой хора и в тази връзка е било решено електронното правителство да стартира от нея.

Борисов коментира, че електронизацията на административните услуги на общините е въпрос на политики и дискусии.

"Министърът на финансите Симеон Дянков трябва да реши дали да бъдат отпуснати средства на общините, за да приведат всичките си услуги в електронен вид. Министерството на транспорта не отговаря за това пряко, защото общините сами трябва да преценят имат ли нужда от това да предоставят услугите си в е-формат", коментира транспортният зам.-министър.

* Актуализирано към 12.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още