IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard работи над таблет с Android?

Компанията подготвя най-висок клас устройство с процесор Tegra 4 на Nvidia

17:53 | 14.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър представи преди години таблетите на HP с Windows. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър представи преди години таблетите на HP с Windows. Снимка: Ройтерс

Изпитващият финансови затруднения лидер на пазара на компютри Hewlett-Packard очевидно планира силно завръщане на пазара на таблети, пише специализираният блог ReadWriteWeb, цитирайки два източника, близки до компанията. Според материала компанията подготвя най-висок клас устройство с мобилната операционна система на Google Android. Процесорът ще бъде от следващото поколение на Nvidia - Tegra 4.

Според блога HP може да обяви таблета скоро. Разработването му е започнало още преди Деня на благодарността - през ноември 2012 г. Първият таблет с Android на HP вероятно ще е също едно от първите устройства с Tegra 4 на Nvidia. Представеният през януари на изложението Consumer Electronics Show в Лас Вегас мобилен процесор ще бъде пуснат на пазарите през второто тримесечие на 2013 г.

Източниците на специализираното издание твърдят също, че HP обмисля пускането и на базиран на Android смартфон. Припомня се обаче и скорошно изказване на главния изпълнителен директор на компанията Мег Уитман, според което през тази година компанията няма да представи мобилен телефон.

Повторният опит на HP да пробие на пазара на таблети идва само две години след поражението с WebOS. През август 2011 г. компанията прибра базираните на WebOS таблети TouchPad от пазара - само около шест седмици след пускането им в продажба. В тази връзка дойде и краят за WebOS смартфоните на компанията.

През юли 2010 г. HP придоби Palm за 1,2 млрд. долара и така стана собственик и на операционната система. Но и технологичният концерн, подобно на Palm, не успява да наложи WebOS като конкуренция на Android на Google и iOS на Apple.

След това HP разработи таблет с Windows RT, в който, подобно на устройствата с Android, се използват чипове на ARM. Този проект обаче бе прекратен. В момента HP има само два базирани на Windows 8 таблети в портфолиото си: ElitePad 900 и замисления като хибрид между таблет и лаптоп Envy x2.

Базиран на Tegra 4 таблет по всяка вероятност би бил сред най-бързите устройства с Android на пазара, ако HP успее да пусне скоро устройството на пазара. Tegra 4 е един от първите четириядрени процесори с новия дизайн Cortex A15.

Операционната система на Google не е напълно непозната за HP. Компанията вече има в портфолиото си Chromebook за 330 долара, който се задвижва от процесор на Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още