IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори намират акциите на Apple за подценени

"Apple не е зомбито, на което се оценява сега", смята Хауърд Уорд, главнен анализатор по инвестициите на Gamco

13:05 | 13.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатори намират акциите на Apple за подценени

Анализаторите прогнозират, че акциите на Apple ще се изкачат до 613,40 долара през следващите 12 месеца, показва средната прогноза, съставена от Bloomberg. Сред общо 64 анализатори, 51 издават препоръка за покупка, а двама съветват инвеститорите да продават, сочат данните.

През миналата година Тим Кук предложи за първи път от 1995 г. насам изплащане на дивидент за акционерите. 

Мнозина анализатори бяха разочаровани от решението, защото то няма да доведе до някаква съществена промяна в баланса на Apple - смята се, че през следващите четири тримесечия Apple ще набере 75-80 млрд. долара свеж капитал и така отново ще попълни касата си. Поради тази причина има множество призиви за намиране на начин за разпределяне на повече капитал към акционерите.

Наблюдаващите отрасъла настояват за по-големи придобивания, за да се използват паричните резерви и да се подсигурят бъдещите двуцифрени темпове на растеж от миналото. За поглъщане се предлагат видео услугата Netflix, както и затрудненият производител на смартфони Research in Motion, или услугата за кратки съобщения Twitter. Дори и T-Mobile можело да бъде подходяща за покупка.

Същевременно се появи информация, че Apple възнамерява да обяви увеличение на дивидента, обратно изкупуване на акции, или друга форма на разпределение на капитала на акционерите. След разговор с финансовия директор Питър Опенхаймер ISI препоръча на компанията да увеличи сегашната си 3-годишна програма за разпределение на капитал от 45 млрд. долара до 60 млрд. долара.

Според този план, който ще използва 50 на сто от годишния свободен паричен поток на фирмата, две трети от сумата трябва да се разпределят като дивидент, а останалата част - за обратно изкупуване на акции.

На 7 февруари самата компания официално отговори на призива на инвеститора Дейвид Айнхорн към най-голямата технологична компания в света да издаде привилегировани акции.

"В началото на миналата година паричният баланс на Apple премина отвъд онова, от което ние се нуждаем, за да поддържаме нашия бизнес и да сме достатъчно гъвкави, за да имаме предимство над стратегическите възможности, така че ние обявихме план да върнем 45 милиарда долара на акционерите за период от три години," заяви компанията.

Apple, която разполага със 137,1 млрд. долара в кешова наличност – колкото размера на БВП на Унгария за 2011 г., генерира по 130 млн. долара в брой в кеш за последните 12 месеца. Това ниво е по-бързо от равнището на много нефинансови компании в индекса S&P 500, показват данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
И Нокия и RIM бяха стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още