IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид продава огромен пакет с акции

В рамките на две години председателят на Google се разделя с половината от дела си в компанията

08:10 | 11.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ерик Шмид отново пуска акции от Google на пазара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ерик Шмид отново пуска акции от Google на пазара. Снимка: Ройтерс

Председателят на борда на директорите на американския онлайн концерн Google Ерик Шмид има намерение да продаде в рамите на една година акции за около 2,5 млрд. долара. По този начин той ще се раздели с около 40% от общия си пакет в кокманията, пише The Wall Street Journal.

Шмид иска да продаде 3,2 млн. от своите 7,6 милиона акции в Google, както става ясно от задължителното уведомление до пазарните регулатори в САЩ. Причина за планираната сделка е дългосрочната стратегия на Шмид да диверсифицира своите активи и да разполага с ликвидни средства.

В петък акциите на Google приключиха търговията при цена 785,37 долара за брой.

Говорител на Google нарече плановете рутинна диверсификация на активите. Шмит и компанията щели да продължат да са напълно свързани.

57-годишният Шмид и през последната година имаше подобни планове, като се раздели с около 1,8 млн. акции  на стойност около 1,2 млрд., показват данни на InsiderInsights.com.

Ако той изпълни плановете си, през 2013 г. Шмид ще намали наполовина участието си в Google в рамките на две години. Тогава той ще има 1,3 процента от акциите от Google в сравнение с 2,3% в края на декември 2012 г. Същевременно обаче той ще контролира 5 на сто от правата на глас, тъй като някои от неговите акции са с право за по няколко гласа.

През септември 2012 г. списание Forbes оцени състоянието на Шмид на около 7,5 млрд. долара. По този начин той заема 45-о място сред най-богатите американци. През април 2011 г. Шмид се оттегли от позицията си на главен изпълнителен директор и пое тази на председател на борда на директорите на Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Сеага проверих как се търгургуваше google в следборсовата търговия на Nasdaq : Google Inc. After Hours TradingGOOG $780 -5.37 -0.68% Изглежда че цената на отварянето ще е доста под цената на затварянето :)) в петък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
До колкото се сещам, последния отчет на гугъл показа спад на печалбата. Но въпреки това акциите се покачиха. Изглежда Facebook доста притеснява гугъл със новата им търсачка и над 1 млрд потребители. Да не станем свидетели на залеза на google.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Изглежда, че той е наясно, че в момента акциите са надценени, което не е подкрепено със нищо в дългосрочен план. по добре сега да си осребри акциите, отколкото когато цената ще падне със 20-30 % :)) А и вече е на 57г. няма време да чака още 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още