IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dell ще връща в САЩ пари от чуждестранните си дружества

Целевата сума на прехвърлянията е 7,4 млрд. долара, а възможната граница - 8,1 млрд. долара

12:40 | 08.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Dell притежава около 11,3 млрд. долара под формата на пари в брой и краткосрочни инвестиции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Dell притежава около 11,3 млрд. долара под формата на пари в брой и краткосрочни инвестиции. Снимка: Ройтерс

В хода на излизането си от борсата американският компютърен производител Dell планира да върне в САЩ голяма част от парите в брой на своите дъщерни дружества.

Около 7,4 млрд. долара най-вече от дъщерни дружества зад граница ще бъдат прехвърлени на компанията-майка, пише в цитирано от The Wall Street Journal известие на концерна до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Целевата сума на прехвърлянията е 7,4 млрд. долара, възможната граница е 8,1 млрд. долара, посочено е в съобщението.

Базираният в Раунд Рок, Тексас, технологичен гигант обяви във вторник сделка за поглъщане в размер на 24,4 млрд. долара от страна на консорциум, воден от частния инвестиционен фонд Silver Lake Partners.

Към началото на ноември Dell е притежавал 11,3 млрд. долара под формата на пари в брой и краткосрочни инвестиции, повечето от тях в чужбина. Ако парите се върнат обратно в САЩ, Dell трябва да плати корпоративни данъци. Затова тези средства се съхраняват в чуждестранни дъщерни дружества.

Това е стандартна практика в много от големите американски компании и е гореща тема особено в технологичната индустрия, където компании като Microsoft и Cisco Systems притежават няколко милиарда долара в чужбина. Лидери в индустрията, сред които главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс, от дълго време настояват за намаляване на данъците, което ще позволи на корпорациите да внесат тези пари обратно в САЩ без големи данъчни вземания.

Купувачите на Dell искат да привлекат 13,5 млрд. долара с продажбата на облигации и да заемат още 2 млрд. долара от Microsoft. Основателят и главен изпълнителен директор Майкъл Дел ще допринесе с дела си от 14% и около 750 милиона долара, Silver Lake ще плати 1,4 млрд. долара. Така остават още 3 млрд. долара, които ще бъдат финансирани от касата на самата група. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
Ето това е национално-отговорен капиталист. Бори се за компанията и за хората, които е наел до дупка. В БГ, аналогията е бърз фалит и разпродажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още