IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай въвежда правила за защита на личните данни за фирмите

Затвор до три години заплашва служителите на фирми при незаконно предаване на събрана лична информация

09:50 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай въвежда правила за защита на личните данни за фирмите

Китай въвежда нови правила и насоки за всички фирми и организации, които обработват и съхраняват информация за своите клиенти. Наредбите са влезли в сила в петък, пише China Daily, но не са правно обвързващи. Така че засегнатите лица няма да могат да завеждат съдебни дела, позовавайки се на тях.

Насоките предвиждат, че клиентите трябва да бъдат информирани за съхранението на данните им. Данните също така следва да бъдат изтрити веднага, след като вече не са необходими за конкретната цел.

"Принципът за минималност" изисква при това да не се събират повече данни, от най-необходимите. Дружествата не трябва да се опитат да получават повече информация, отколкото е действително необходима.

Те трябва спазват вътрешнофирмени гаранции за сигурното обработване на личните данни и трябва да определят лице, което да отговаря за защитата на данните. Според Гао Чи Ян, тестер на софтуер, до 80 на сто от всички кражби на лични данни са дело на компанията, в която пострадалите работят, пише и онлайн платформата ZDNet.

Наказание от лишаване от свобода до три години в Китай заплашва служителите на телекомуникационни компании, финансови институции, училища и болници, ако те незаконно предават на трети лица събрана лична информация. Особено вътрешни служители на телекомуникационни и финансови компании са обвинявани от китайските полицейски органи, че продават по интернет лична информация.

Китайското министерство на обществената сигурност съобщи на 18-и януари, че 1152 заподозрени са били арестувани за незаконна търговия с данни. Според ведомството незаконната търговия с лични данни се е увеличила през последните години значително. Полицията е разбила стотици организирани групи, които са обвинени след незаконно получаване на лична информация в измами, изнудване и отвличане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още