IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е шпионирал водещите американски медии

Сред пострадалите от хакерски атаки са New York Times и Wall Street Journal

10:08 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китай се е интересувал как американските медии отразяват случващото се в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай се е интересувал как американските медии отразяват случващото се в страната. Снимка: Ройтерс

Вестникът обаче разполагал с доказателства, че „опитите за филтриране са служили само за наблюдение на отразяването на Китай, а не за комерсиални цели или за злоупотреба с клиентска информация“, поясни говорител на концерна-майка Dow Jones, който също принадлежи към News Corporation.

В момента компанията си сътрудничела с компетентните органи и външни специалисти за сигурност, за да защити клиентите, служителите и журналистите и техните източници. Техническите мерки за сигурност са били завишени.

"Имаме намерение да продължим да правим агресивна и независима журналистика, с каквато сме известни", каза говорителката.

През миналата година и агенцията за финансови новини Bloomberg предаде, че е била обект на хакерска атака от Китай. Това е станало по време на работата над статия за богатството на днешния партиен ръководител Си Цзинпин.

В отговор на статията, публикувана за съдбата на голямото семейство на тогавашния вицепрезидент Си Цзинпин, уеб потребителите в континенталната част на Китай загубиха достъп до сайтовете на Bloomberg, след като те бяха блокирани от местните власти. В статията ставаше дума за богатството на някои от близките на Цзинпин, което се равнява на стотици милиона долара. Те са в инвестиции във фирми с активи на обща стойност 376 млн. долара.

„Докато Цзинпин изкачва комунистическите редици в партията, голямото му семейство разширява своите бизнес интереси, които включват минерали, недвижими имоти и фирми за мобилни телефони”, написа Bloomberg.

"Сайтовете Bloomberg.com и сайтове Businessweek.com в момента са недостъпни в Китай. Ние вярваме, че това е в оттговор на новина в Bloomberg, която бе публикувана в петък сутринта", поясниха тогава от медията.

Google и други американски компании също няколко пъти се оплакваха, че са били атакувани от Китай през интернет. Властите в Китай винаги яростно отричат обвиненията. Съвсем наскоро се нароиха атаки срещу интернет страниците на големи американски банки, които обаче се тълкуват по-скоро като акт на отмъщение от страна на Иран срещу международните санкции заради ядрената му програма.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още