IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackberry 10 разочарова инвеститорите

Вчера акциите се сринаха с 12%, в началото на днешната сесия последва нов спад от 9%

18:42 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Blackberry 10 разочарова инвеститорите

Борсовите участници изглежда не вярват в бързото завръщане на пионера на пазара на смартфони BlackBerry. С новата операционна система BlackBerry 10, както и с прясно представените смартфони канадската компания иска да създаде пазарен преврат. Но инвеститорите са предпазливи: след като в сряда след премиерата акциите се свиха с 12%, днес в началото на търговията в Ню Йорк цената им падна с допълнителни 9%, предаде Bloomberg.

Причина за разочарованието изглежда e късната поява на новия смартфон на ключови пазари като САЩ. Моделът със сензорен екран Z10 ще се появи там през март, моделът Q10 с класическата за BlackBerry клавиатура ще излезе през април. Точните дати все още не са уточнени. При това представянето на новата операционна система бе отлагано неколкократно.

Сега инвеститорите се опасяват от по-нататъшни загуби на пазарния дял в бързо променящия се бизнес. Миналата година по данни на фирмата за пазарни проучвания IDC BlackBerry държи само 4,6% от пазара - наполовина по-малко в сравнение с 2011 г. Докато Samsung е доставил 215,8 милиона смартфона, а Apple - 135,9 милиона Iphone, продажбите на BlackBerry намаляха до 32,5 милиона единици.

"За феновете на BlackBerry цял нов месец е дълго време", казва анализаторът Шоу Ву пред финансовата информационна агенция Bloomberg. "Процесът може да стане доста сложен".

Германският главен изпълнителен директор на BlackBerry Торстен Хайнс заяви, че американските мрежови оператори се нуждаят от повече време за тестване на оборудването. За сметка на това Z10 вече е в продажба във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още