IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемното дете на Toshiba остават телевизорите

Вторият по големина в света производител на чипове отчита слаб ръст на печалбата

15:20 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Toshiba продава все по-малко телевизори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Toshiba продава все по-малко телевизори. Снимка: Ройтерс

Телевизионният бизнес се превръща в котва за Toshiba. Високата оперативна загуба в това подразделение попречи на концерна да отчете по-голямо увеличение на нетната печалба въпреки увеличеното търсене на чипове памет NAND, предава Ройтерс.

Базираната в Токио японска технологична компания отново успя да се похвали с печалба през последното тримесечие, приключващо през декември. Приходите обаче намаляват, показва отчетът.

Компанията, чиято дейност се простира от потребителска електроника през асаньоростроене до оборудване за ядрени централи, отчита нетна печалба от 29,3 млрд. йени. Анализаторите очакваха доста по-малко - нетна печалба от 12 млрд. йени.

През същото тримесечие на миналата година компанията отчете нетна загуба от 11,5 млрд. йени. По това време обаче данните бяха силно засегнати от последиците от разрушителното природно бедствие на 11-и март 2011 г.

Toshiba, най-големият производител на чипове в Япония и № 2 в света, генерира само в подразделението за чипове (Electronic Devices Division) оперативна печалба от 28 млрд. йени.

Приходите от продажби на групата обаче падат от 1,44 трилиона йени през първото тримесечие на 2011 г. с 84,3 милиарда йени, или с шест на сто, до 1,35 трилиона йени.

Компанията обаче потвърди, че за цялата година очаква нетна печалба от 110 млрд. йени, оперативната печалба се очаква да бъде в размер на 260 млрд. йени (2,1 млрд. евро), а продажбите да достигнат 6,1 трилиона йени. За постигането на тези резултати трябва да помогне спадът на курса на йената. Компанията, която е сред най-големите концерни на Япония, осъществява над половината от приходите си в чужбина.

Създаденото през 1939 г. в резултат от сливане дружество с около 212 000 служители е котирано в индекса Nikkei 225 и е седмият по големина производител на електронни продукти в света. Акциите на Toshiba загубиха около 17% от стойността си от началото на годината. За същия период общият индекс показва малка печалба.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още