IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Lenovo с 33,5% скок в края на 2012 година

Стабилните резултати на компанията са рядко изключение на свиващия се пазар на персонални компютри

12:30 | 30.01.13 г.
Печалбата на Lenovo с 33,5% скок в края на 2012 година

Китайският производител на персонални компютри Lenovo обяви, че нетната му печалба за третото тримесечие на финансовата му година, приключило през декември, е нараснала с 33,5% на годишна база, като продажбите са продължили да се увеличават, съобщи MarketWatch.

Нетната печалба е нараснала до 204,87 млн. долара от 153,46 млн. долара за същото тримесечие на 2011 г., надхвърляйки и очакванията на 11 анализатори, анкетирани от Ройтерс, които очакваха среден ръст до 178,38 млн. долара. Това е и рекордна тримесечна печалба за компанията.

Приходите през тримесечието са се увеличили с 11,8% до 9,36 млрд. долара от 8,37 млрд. долара за същия период на 2011 г., като също се оказаха над предварителните прогнози за ръст до 9,08 млрд. долара.

Стабилните печалби на Lenovo изпъкват в световен мащаб в бранша, който страда от слабо търсене заради прехвърлянето на все повече потребители към таблетите и смартфоните.

Производителите на персонални компютри са поставени под натиск да засилят предлагането на мобилни устройства.

При Lenovo около една десета от приходите са от бизнеса, свързан с мобилния интернет и устройства, като продажбите на смартфони в Китай са скочили със 77% до 998 млн. долара, предава Ройтерс. От компанията подчертаха, че за пръв път бизнесът им със смартфони е излязъл на тримесечна печалба.

През миналата година акциите на Lenovo поскъпнаха с 36%, оставяйки зад гърба си повишението на хонконгския индекс Hang Seng от 23%, а пазарната капитализация на основните ѝ конкуренти Hewlett Packard, Dell Inc и Acer Inc дори намаля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още