IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple хвърли инвеститорите в паника, акциите се срутиха с близо 10%

Компанията отчете рекордни приходи, но перспективите за бъдещето не се оказаха достатъчно атрактивни

09:04 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещето пред&nbsp;Apple изглежда малко по-мрачно.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето пред Apple изглежда малко по-мрачно. Снимка: Ройтерс

Apple обяви, че темпът на пускане на продукти на пазара ще бъде по-високо отпреди: Новият iPhone 5 около края на 2012 г. е бил достъпен в повече от 100 страни.

В телефонен разговор с анализатори главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се позовава точно на тази „орда нови продукти“ и каза, че компанията се намира в една от най-иновативните, най-продуктивните фази от своята история. Инженерите на компанията щели да развиват продукти, които клиентите не само ще купуват, но и ще обичат. "Това е просто феноменално", сияеше Кук.

Същевременно той призова инвеститорите да бъдат предпазливи във връзка със съобщения, че компанията може да смали договорите за доставки. Apple купува части от различни доставчици и така варира и ефективността на производството, каза той. Затова и никой не трябва просто да прави изводи за цялостната дейност на базата на откъслечна информация.

Анализаторите очакваха повече

Според данни на компанията през изминалото тримесечие са били продадени 47,8 милиона броя iPhone. През предходната година за същия период са били пласирани 37 милиона броя. Цифрата обаче е под това, което анализаторите очакваха. Тримесечието започна скоро след пускането на пазара на новия iPhone 5 и новата картова услуга. Също така и пазареният дебют на iPad Mini, по-малия таблет с по-ниска, попадна в това тримесечие.

Както обяви Apple, тя е продала 22,9 милиона iPad – с около 48% повече в сравнение с миналата година и в синхрон с очакванията на анализаторите.

Търсенето на новия 7,9-инчов таблет, който бе доставен през ноември в магазините, превиши предлагането и изпразни складовете, призна главният финансов директор на Apple Питър Опенхаймер в интервю. "Продадохме всичко, което бяхме произвели. Клиентите го обичат", каза той.

Но последните данни показват на преден план потенциалните слабости на Apple. Така например при iPhone, който е носи повече от половината от общите приходи, продажбите са нараснали със същата скорост, с която расте и останалата част от индустрията, каза Джийн Мюнстер, анализатор в американската инвестиционна банка Piper Jaffray. Това е необичайно, казва експертът.

Обикновено Apple винаги расте по-бързо от всички други и така получава пресен пазарен дял в тримесечията, в които на пазара излизат нови продукти като iPhone 5.

"Това е потвърждение на тенденцията", каза Мюнстер, посочвайки, че голяма част от ръста на индустрията идва от развиващите се пазари, където по-евтините смартфони са по-популярни.

В същото време кръвният конкурент Samsung продължава лова си на рекорди. За четвъртото тримесечие съперникът на Apple очаква печалба на оперативна основа от рекордните 8,6 до 9 млрд. корейски вона  (еквивалента на до 6,5 млрд. евро).

Тримесечие по-рано южнокорейците  спечелиха оперативно 8,1 млрд. вона. Окончателният финансов доклад ще бъде представен официално в края на месеца. В прожекторите на светлините тогава ще е мобилното подразделение. Това е най-големият източник на продажби за Samsung.

От над година Apple и Samsung се намират в продължителен клинч помежду си заради патентни дела. На силно конкурентния пазар на смартфони в момента южнокорейският концерн е пазарен лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още