IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google изненада със силна печалба

В следборсовата търговия цената на акциите на компанията се покачи с повече от 5%

08:09 | 23.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Google изненада със силна печалба

Американският интернет концерн Google предизвика във вторник вечер радост у инвеститорите с изненадващо силен ръст на печалбата. Продажбите също са се покачили значително, подкрепяни от приноса на производителя на мобилни телефони Motorola Mobility.

След приспадането на изпратените на рекламните партньори приходи и комисионните, платени на маркетингови партньори, коригираните продажби възлизат на 11,34 млрд. долара, докато в предходната година бяха 8,13 млрд. долара. Чистата печалба на Google се увеличава до 2,89 млрд. долара, което е ръст от 6,7%, предаде Bloomberg.

Продажбата на Motorola Home за 2,35 млрд. долара на ARRIS Group, която беше обявена през декември, е подкрепила ръста на печалбата. С изключение на този еднократен ефект печалбата на акция възлиза на 10,65 долара. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалба на акция от 10,42 долара.

През май миналата година Google плати около 12,5 млрд. долара за Motorola Mobility Holdings. Групата бе особено заинтересована от интелектуалната собственост и смартфоните на компанията, с които искаше да укрепи своя Android бизнес. Дъщерното дружество, поне засега обаче, не радва Google. През четвъртото тримесечие то отчита оперативна загуба от 353 млн. долара при приходи от 1,51 милиарда долара.

Сега Google възнамерява да съкрати около 20% от работната сила на Motorola.

Броят на кликванията от интернет потребителите върху платените реклами при Google са се увеличили с 24%. Цената на тези кликвания обаче пада с 6 процента. Една от причините е, че Google предлага по-ниски рекламни тарифи за мобилни устройства в сравнение с традиционните компютри.

От средата на 2011 г. рекламният пазар запада. Като цяло, продажбите в този сегмент са се увеличили с 19%, но през предходната година ръстът бе от 25 процента.

В предходното тримесечие Google хвана пазара неподготвен и публикува тримесечните си данни неочаквано преди края на сесията. Отчетът бе публикуван по-рано от предвиденото, тъй като от R.R. Donnelley, които публикуват финансова информация за компанията, са подали проекторезюмето към отчета без да са получили оторизация. Тогава акциите на компанията се свиха с повече от 20 на сто.

Този път обаче всичко премина по-добре. В следборсовата търговия цената на акциите на Google се покачи с повече от 5% до над 738 долара. През последните три месеца цената на книжата се повиши с над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още