IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM със силно представяне на развиващите се пазари, акциите поскъпнаха рязко

Компанията стана поредният гигант, който би прогнозите с резултатите си за четвъртото тримесечие

09:33 | 23.01.13 г.
IBM със силно представяне на развиващите се пазари, акциите поскъпнаха рязко

Технологичният гигант IBM е поредната голяма компания, която поднася приятна изненада в сезона на отчетите в САЩ. Резултатите за последното тримесечие на 2012 година се оказаха по-добри от очакваното, а прогнозите за настоящата година бяха ревизирани нагоре, пише MarketWatch.

За последните три месеца на 2012 година печалбата на IBM е 5,83 млрд. долара, или 5,13 долара на акция. За същия период на предходната година положителният резултат беше 5,49 млрд. долара, или 4,62 долара на акция.

Оперативната печалба, в която не се включват амортизации и разходи за пенсионни схеми, е нараснала от 4,71 до 5,39 долара на акция.

Приходите на компанията обаче са се свили с 0,6 на сто до 29,3 млрд. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 5,25 долара на акция при 29,09 млрд. долара приходи.

Поделението на IBM за хардуер е генерирало спад на приходите с 0,7 на сто, като понижението на годишна база продължава вече пет поредни тримесечия. Софруернто звено е записало ръст на приходите с 3,5 на сто, а софтуерните услуги за бизнеса са донесли с 3,2 на сто по-малко.

Основен двигател на стабилното представяне на IBM е Азия, където са генерирани с 4 на сто повече приходи. В Европа, Близкия Изток и Африка продажбите са били с 5 на сто по-слаби, а в Северна и Южна Америка не е записана промяна.

„Представянето ни през четвъртото тримесечие и през цялата минала година бе в резултат от стратегическите ни планове за растеж – развиващи се пазари, облачни технологии, програмата Smarter Planet. Това подкрепя пренасочването ни към бизнеси с по-висока стойност”, обяснява председателят на борда на директорите Джини Ромети.

През новата година IBM очаква оперативна печалба от поне 16,70 долара на акция. Освен това компанията посочва, че е се движи добре с плана за увеличение на показателя до 20 долара на акция през 2015 година.

След отчета акциите на IBM поскъпнаха с 3,2 на сто до 202,40 долара за брой. За последната година те са повишили цената си с около 8 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още