IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече мобилни устройства се купуват на изплащане

Българите се опитват да са в постоянна връзка със своите приятели и роднини, твърдят от "БНП Париба Лични финанси"

14:38 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Луик льо Пишу: &bdquo;Българите все повече използват в ежедневието си съвременните технологии&quot;.</p>

Луик льо Пишу: „Българите все повече използват в ежедневието си съвременните технологии".

Търсенето на мобилни устройства в страната ни расте, а покупката на стоки на изплащане става все по-популярна. Това са два от основните изводи на последното проучване на "БНП Париба Лични финанси", въз основа на което за поредна година се изготви класацията „ТОП 10 на изплащане 2012“. 

От компанията отчитат около 20% ръст на обема отпуснати кредити през 2012 г., като отдават силния растеж преди всичко на две причини.

"От една страна, през последните 12 месеца имаше две особено вълнуващи спортни събития – Европейското първенство по футбол и Лятната олимпиада в Лондон, които изстреляха напред продажбите на телевизори. От друга страна горещите летни месеци и студената зима насърчиха и продажбите на климатици", отчете Луик льо Пишу, изпълнителен директор на небанковата кредитна институция „БНП Париба Лични Финанси“ България, която предлага финансовите продукти JetCredit, JetCash и JetCredit Plus.

Освен това за бързия ръст са допринесли и разширяването на портфолиото – компанията вече предлага кредити до 50 000 лв., както и продължаващото бързо развитие на онлайн търговията.

„Банковият сектор като цяло остана много активен и предлага много оферти и промоции за потребителски кредити. Предложенията за нови продукти по отношение на потребителското кредитиране нарастват с 9%, като в това число не включваме ипотечните кредити“, поясни  льо Пишу. По думите му обемът на банковите кредити расте постепенно от 2009 г. насам, но все още не е на нивото от преди кризата.

„За 2013 г. прогнозираме ръст на обемите на отпусканите кредити с 15% на годишна база, като по този начин ще достигнем до нивото от 2007 г. Растежът ще е по-слаб от тазгодишния заради липсата на специални събития, като Олимпийските игри и международен футболен форум. При всички положения, тази цифра е много агресивна в условията на умерен ръст на българския БВП“, каза още льо Пишу.

ТОП 10 на изплащане 2012 г.

През 2012 г. таблетите успяват да изместят стационарните компютри, които традиционно присъстваха във всички предишни издания на класацията. Според проучването най-продаваният таблет струва средно стартистически около 800-850 лв., има операционна система Android, с 10-инчов дисплей и памет от 16 GB.

Смартфоните са на прага на влизане в класацията, като в момента заемат 11-о място. Експертите на „БНП Париба Лични Финанси“ прогнозират, че те ще бъдат представени в следващото издание на класацията. Параметрите на най-търсения смартфон са следните – цена между 970 и 1020 лв., 4,8-инчов дисплей, операционна система Android и 8,1 мегапикселова камера. 

Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още