IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia Siemens Networks иска да набере до 700 млн. евро чрез облигации

Според FT компанията тества евентуален интерес на инвеститорите и за излизане на борсата

09:15 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia Siemens Networks иска да набере до 700 млн. евро чрез облигации

Nokia Siemens Networks (NSN) очевидно има планове да се обърне за финансиране към финансовите пазари. С първата си продажба на високодоходни облигации производителят на телекомуникационно оборудване иска да привлече интереса на инвеститорите, пише Financial Times.

Съвместното предприятие на Nokia и Siemens очаква от сделката 700 млн. евро свеж капитал. Източници, запознати с плановете, заявяват пред вестника, че продажбата на облигации ще се проведе през пролетта. Парите ще бъдат използвани за погасяване на банкови заеми и за настоящи и бъдещи инвестиции.

Този ход предполага и възможно скорошно излизане на NSN на борсата, което засега се подкрепя единствено от неговите дружества-майки. През миналата година Nokia и Siemens преговаряха безуспешно с фирми за дялови инвестиции и след това решиха отново да влеят общо един милиард евро в NSN.

Планираната продажба на облигации може да послужи за тестване на интереса на инвеститорите към доставчика на мрежово оборудване, посочва източникът на Financial Times. Той обаче добавя, че нито Nokia, нито Siemens планират в този момент да се оттеглят от съвместното предприятие.

От известно време изпадналото в криза дружество се опитва да се изправи на крака чрез затваряне и продажба на подразделения. До края на 2013 г. компанията иска да спести около един милиард евро. В центъра на глобалния план за преструктуриране е концентрацията върху мобилните широколентови услуги.

Наскоро компанията продаде своя бизнес за оптични мрежи Optical Networks на Marlin Equity Partners. Детайли за цената на сделката не бяха оповестени. Очаква се до 1900 служители на подразделението Optical Networks и свързаните с него звена да бъдат прехвърлени към новото дружество.

През септември пък се появиха спекулации, че Ericsson, най-голямата компания производител на инфраструктура за мобилни мрежи в света, е на път да купи подразделението за поддръжка на бизнес системи (BSS) на NSN. Освен Ericsson към бизнеса на Nokia Siemens проявява интерес и американската Amdocs, разкрива източник на агенцията.

Съвместното предприятие на Nokia и Siemens съществува от 2007 г. насам, но едва само в резултат на неотдавнашните мерки за строги икономии за първи път отчете печалба. През ноември 2011 г. то обяви планове за намаляване на работната си сила с почти една четвърт, или с 17 000 работни места, до 2013 г.

В началото на август 2012 компанията обяви и закриването на подразделенията си в седем германски града.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още