IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street очаква резултатите на технологичните гиганти

Тази седмица излизат отчетите на Apple, Google, IBM и Microsoft

09:10 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street очаква резултатите на технологичните гиганти

Предстои ни важна седмица от сезона на отчетите в САЩ – американските технологични гиганти ще покажат резултатите си за последните три месеца на 2012 година. Пазарите очакват с голямо внимание тримесечните отчети на Apple, Google, IBM и Microsoft не толкова заради негативните очаквания за сектора, колкото заради прогнозите на гигантите за тази година.

След като вчера борсата в САЩ остана затворена заради Деня на Мартин Лутер Кинг, днес ще излязат първите два големи отчета – на Google и на IBM. В сряда пък Apple ще оповести своите резултати. Отчетът на Microsoft е в четвъртък. 

Google

Най-големият в света оператор на уебтърсачка Google ще публикува във вторник след края на борсовата сесия в Ню Йорк данните за последното тримесечие на фискалната година.

Очите на анализаторите и инвеститорите се фокусират преди всичко върху процъфтяващия бизнес с мобилната реклама. Google изпитваше в миналото, подобно а други големи играчи в интернет, трудности при осребряването на мобилния трафик. Тези проблеми сега сякаш са решени. През третото тримесечие на 2012 г. приходите от мобилната реклама са скочили с четири пъти от 2,5 милиарда долара година по-рано до 8 милиарда долара, пише списание Forbes.

Анализаторите смятат, че бизнесът с традиционните реклама през четвъртото тримесечие на 2012 г. се е увеличил с 40% до 1,8 млрд. долара. Подразделението за дисплей реклама вероятно е допринесло с около 12% към общите продажби, след като рекламният бизнес на YouTube и Adex продължи  да расте.

Като цяло анализаторите очакват от Google през четвъртото тримесечие на 2012 г. средностатистически нетни продажби от 12,27 милиарда долара и нетна печалба от 10,54 долара на акция. 

Apple

Може би най-очакван от всички ще бъде тримесечният отчет на Apple. „Това е най-важната акция на пазара. Всеки се интересува и иска да види резултатите и прогнозите за представянето им“, коментира Фил Орландо, анализатор във Federated Investors, цитиран от MarketWatch.

Към момента Apple има огромно влияние върху пазара на акции в САЩ, тъй като компанията е с дял 3,8 на сто в широкия индекс S&P 500 и с 10% в Nasdaq Composite. През миналата седмица влиянието на компанията върху индексите се прояви с голяма сила, тъй като акциите на Apple поевтиняха с 4%.

Положителна изненада от Apple би могла да подкрепи акциите на компанията и да подсили нагласите към технологичния сектор. За разлика от предходните девет тримесечия, сега не се очаква Apple да допринесе най-много към ръста на печалбите в отрасъла, показват данни на FactSet.

Прогнозите сочат, че през последното тримесечие на 2012 година Apple е постигнала печалба от 13,45 млрд. долара. За същия период на 2011 година печалбата беше 13,87 млрд. долара. Ако компанията наистина запише спад на печалбата на годишна база, това ще е за пръв път от второто тримесечие на 2003 година досега.

По отношение на приходите обаче се очаква ръст от 46,33 до 54,92 млрд. долара.

Това ще е първият отчет с пълно тримесечие, през което най-новият смартфон на Apple iPhone 5 е бил на пазара. Очаква се, че за периода са били продадени близо 48 млн. устройства от модела, но в същото време основният двигател на спада при акциите на компанията са очакванията, че търсенето на смартфона не е достатъчно голямо.

През последните две седмици акциите на Apple поевтиняха с 8 на сто, а от върха при 700 долара за брой до настоящите 500 долара пропадането е с 28%.

Microsoft

Друг отчет, който се очаква с огромен интерес, е този на Microsoft. Причината е, че през октомври компанията пусна на пазара новата си операционна система Windows 8 и сега трябва да стане ясно какви приходи е генерирала тях.

Бавният старт на продажбите на Windows 8 се дължи основно на факта, че тя е съвсем нова система, а не просто подобрена версия на старата. Поради тази причина се изисква време за разучаване на новия продукт и събирането на достатъчно отзиви, коментира Рик Шерлунд, анализатор на софтуер в Nomura.

В краткосрочен план не се виждат катализатори, които да подкрепят акциите на Microsoft. По-скоро трябва да се разчита на постепенно подобряване на ситуацията чрез по-лесен достъп до новата система – с по-ниски цени и повече устройства, които да я ползват, обяснява той.

От началото на годината акциите на Microsoft са поскъпнали с 2 на сто.

Очакванията на анализаторите са, че секторът на информационните технологии ще запише спад на печалбата с 2,9 на сто през последното тримесечие. Най-слаб резултат пък ще има индустриалният сектор със спад на печалбите от 4,9 на сто.

Освен от технологичните компании, тази седмица интересни отчети се очакват и от Johnson&Johnson, Procter&Gamble, McDonald’s и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още