IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google може да се бръкне в джоба, за да ползва френския интернет

Правителството търси начини, с които да накара големите интернет компании да участват във финансирането на високоскоростната мрежа

14:04 | 09.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Париж приканва Google към касата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Париж приканва Google към касата. Снимка: Ройтерс

Въпросът за това, кой трябва да инвестира милиарди евро в скъпото разширяване на фиброоптичните мрежи и мобилните високоскоростни мрежи е чувствителен въпрос в Европа, тъй като фрагментираният пейзаж на телеком доставчиците страда от спад в продажбите и покачващи се разходи.

Google и други интернет компании се аргументират, че те вече плащат милиарди долари за трафика, за да достигнат до своите клиенти - понякога чрез договори с мрежите за доставка на съдържание, а в някои случаи и чрез споразумения директно с доставчиците. Освен това едва самите предложения на уеб услугите ще накарат домакинствата да сключат договори за високоскоростен достъп.

Необходимите широколентови мрежи не са никак евтини. Телекомуникационният концерн SFR, собственост на Vivendi, обяви в понеделник, че ще инвестира 150 милиона евро през 2013 г. за разширяване на фиброоптичната си мрежа във Франция. Телекомуникационните компании обаче са все по-малко склонни да поемат тези разходи сами.

„Интернет доставчиците имат значителни разходи, за да гарантират качеството на услугата на своите мрежи", казва Пиер Люет, вицеизпълнителен директор на France Telecom. В доставчика на телекомуникационна услуга дял има и самата държава. "Има смисъл в това и доставчици на съдържание, които използват мрежите, да участват във финансирането".

И други европейски правителства се прицелват в щатските интернет концерни

Дискусията за това как доставчиците на съдържание трябва да участват във финансирането на мрежите за пренос на данни е просто поредният фронт, на който се сблъскват европейски правителства с американските интернет гиганти. Правителствата на Франция, Германия и Великобритания проверяват как могат да променят данъчните закони, така че да принудят компаниите да плащат по-високи данъчни отчисления. През следващата седмица се очаква доклад по темата на френското правителство.

Освен това вестниците във Франция и Германия се опитват да накарат търсачките - особено Google - да плащат за съдържанието на публикациите. Докато в Германия федералното правителство заложи на т. нар. право на интелектуална собственост за издателите от пресата, Франция предпочете да насърчи преговори между Google и една група от издатели на вестници за постигане на пряко договаряне. Ако не бъде постигнато споразумение, Франция ще придвижи закон, който да принуди Google да плаща за правото да осигурява препратки към статии, публикувани онлайн.

Наскоро в Белгия Google подписа с местните издатели на вестници обширно споразумение за сътрудничество. Google се ангажира да рекламира услугите си в медиите на издателските къщи, които са обединени в общността за защита на правата Copiepresse. Издателите искат в замяна да използват услуги като Google AdWords, за да привличат нови читатели и да увеличават своя обхват.

Copiepresse представлява интересите на печатните медии на френски език в Белгия. Със споразумението приключи воденият години наред тежък спор между водещите ежедневници в Белгия и Google за използването на текстови откъси и преглед на изображения в услуги като Google News. През 2006 г. издателите подадоха жалба в съда за нарушения на авторското право от Google News и спечелиха делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Трябва да се изнудват големите американски компании. Няма друг начин като не си конкурентен, като си завистлив французин какво ще правиш. Друга работа е Арселор Митал. Уж щяха да го национализират а пък държавата ще прави инвестиция от като че ли 200 млн. евро в нещо като Кремиковци. Ама може щото парите ще са от Евр0опейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още