IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC отчете поредни слаби резултати

През четвъртото тримесечие на 2012 г. приходите са спаднали с над 40% на годишна база

13:01 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HTC отчете поредни слаби резултати

Тайванският специалист в производството на смартфони и таблети HTC преживява ново тримесечие на слаби финансови резултати. През четвъртото тримесечие (периода октомври-декември) приходите са спаднали на годишна база с 41% до 60 млрд. нови тайвански долара (1,59 милиарда евро), а печалбата е едва 1 млрд. нови тайвански долара (26 млн. евро), обяви компанията в понеделник.

Резултатът е над мрачните анализаторски прогнози, но представлява сериозен срив за компанията на фона на предишните години. Преди три месеца печалбата на компанията бе в размер на цели 103 млн. евро, а за четвъртото тримесечие на предходната година – в размер на 10,9 млрд. нови тайвански долара (291 млн. евро). Така печалбата през това тримесечие се оказва над десет пъти по-ниска от реализираната през същия период година по-рано.

HTC Corp. е в силна конкурентна надпревара с Apple и Samsung и през изминалите тримесечия въпреки силните си продукти не успя да надгради пазарния си дял. Анализатори очакват, че четвъртото тримесечие ще представлява най-ниската точка за HTC.

В Япония се отчита силно търсене на продуктите на тайванците, а и новият смартфон M7, който трябва да бъде представен през това тримесечие, може да увеличи съществено търсенето. Очаква се устройството да бъде представено в Барселона през февруари, а според спекулациите телефонът с Android ще разполага с вътрешна памет от 32 GB, а екранът трябва да е 4,7-инчов.

Все пак редица браншови експерти са скептични за успеха, защото се очаква и следващият флагман на Samsung – Galaxy S4, да бъде представен през пролетта. Той има предимството да е по-познат сред потребителите, отколкото напълно нов модел. Apple също работи вече над своя наследник на iPhone 5, който се очаква да се казва 5S.

Надеждите към някои нови продукти накараха акциите на HTC в Тайпе да скочат с близо 50 процента от най-ниското им равнище през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още