IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антимонополното разследване срещу Google бе прекратено

Търсачката се е ангажирала доброволно да премахне ограниченията относно използването на нейната рекламна онлайн платформа

21:55 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Антимонополното разследване срещу Google бе прекратено

Федералната комисия по търговията на САЩ е гласувала единодушно (с 5-0 гласа) да прекрати разследването срещу Google за нечестно повлияване на резултатите при търсенията, предава Bloomberg.

Kомпанията се е ангажирала доброволно да премахне ограниченията относно използването на нейната рекламна онлайн платформа и да предложи на фирмите възможност да се показват извън търсенията на Google.

Така се слага край на продължилото 20 месеца антитръстово разследване, с което Google избягва потенцилано скъпа битка с американските регулатори. 

Google урежда и обвиненията, че злоупотребява с патенти, възпрепятствайки конкуренцията при технологиите за смартфони. Способността на търсачката да иска съдебни забрани на конкурентни продукти е ограничена, когато тя предоставя лицензите им при разумни условия.

„С промените, които Google се съгласи да направи, потребителите ще продължат да извличат ползите от конкуренцията на онлайн рекламния пазар и на пазара на иновативни безжични устройства, на която се радват в момента”, заявява председателят на комисията Джон Лейбовиц.

„Това бе едно изключително щателно разследване, което завърши със силни и приложими споразумения”, коментира той.

Решението е удар по конкурентите на Google, сред които Microsoft, Yelp и Expedia. Група компании от областта на тъсенето и електронната търговия упражни натиск върху комисията да заведе дело срещу Google, твърдейки, че доминацията й при търсенето, в комбинация с лансирането на свои продукти при извеждането на резултатите, нарушава антимонополното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още