IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Linux се завръща – този път на смартфона

Първите мобилни апарати с новата операционна система ще бъдат на пазара след около година

11:30 | 03.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така ще изглежда новата мобилна операционна система.&nbsp; <em>Илюстрация: Canonical </em></p>

Така ще изглежда новата мобилна операционна система.  Илюстрация: Canonical

Планирани са две версии: първата е за смартфони с ниска мощност, които са оборудвани само със стандартната версия на Ubuntu. На своя уебсайт Canonical изброява минималните изисквания. Устройствата трябва да разполагат най-малко с Cortex A9 процесор с тактова честота от 1Ghz и поне 512 MB RAM памет.

Високият клас устройства ще трябва да разчитат на четириядрен A9 процесор или на Intel Atom, над 1 GB оперативна памет и поне 32 GB флаш памет за съхранение плюс поддръжка за карти памет от тип SD.

Двата класа ще разполагат с мулти тъч функция. Суперфонът ще има още една характерна особеност – в случай на нужда той ще може да се преобразува в пълноправен PC. За тази цел операционната система превключва на „настолен режим“, който се управлява най-добре с мишка, клавиатура и на голям екран.

В началото новата мобилна ОС ще излезе на пазара само с пет вградени приложения, четири от които са Facebook, Google Maps, Gmail и Spotify.

Наистина, на пазара има редица програми с отворен код, като например офис пакета Libre Office, но не е ясно доколко добре те ще работят на мобилните устройства. Затова и ахилесовата пета на новата мобилна платформа засега е именно екосистемата, а най-големият проблем за разработчиците ще е да убедят потребителите, че си заслужава да заложат именно на новата ОС вместо на по-развитите платформи като Android, iOS или Windows Phone.

Ubuntu обещава, че ще бъдат разработени версии и програми за всички устройства, които поддържа Ubuntu – от тв боксове, през смартфони до настолни компютри. Приложенията ще може да се ползват и от облачната услуга на Ubuntu – One.

Засега нито един от големите производители на смартфони не съобщава за поддръжка на новата операционна система или за планове за пускане на базирани на нея апарати. Шатълуорт обаче очаква през тази година такава поддръжка да обяви поне един от големите производители. По всяка вероятност и разработчикът на игри Valve ще поддържа новата платформа. Производителят на предпочитаната игрална платформа Steam базира системата си на настолния вариант на Ubuntu Linux, пише още WSJ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
В бързането пропуснах името:Линус Торвалдс - създателя на Линукс ядрото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И може да благодарим на създателя на Линукс ядрото, който макар и с малък студентски проект бръкна в нервите на Микрософт и Ябълката и ги принуди да се развиват и иновират. Човека не спечели милиарди, няма мултинационална компания, но продължава да прави системата си безкористно и без заплащане, макар и много компании да печелят от това. Малко са такива хора и продължават да стават все по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Браво много добра статия, написана на добър микс от технически и популярен език, и всеки средно разбиращ от материята може да се ориентира добре. Изчетох цялата статия и ако наистина всичко излезе толкова добре както е написано, много ще се радвам. Аз лично ползвам Убунту на няколко сървъра и десктопа и съм много доволен от сървърите, докато десктопите имат нужда от доста полиране. Силно се надявам отвореното общество да допринесе много при този проект, както го прави при много други. Иначе е доказано, че отворените системи страдат по-малко от злонамерени атаки от затворените такива. И искрено се надявам, че ще имаме отворена система за телефони/таблети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още