IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на САЩ разглежда твърденията за измама срещу Autonomy

HP получава правителствена подкрепа, след като отписа 8,8 млрд. долара заради придобиването на британския концерн

17:49 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството на САЩ разглежда твърденията за измама срещу Autonomy

Разследването около Hewlett-Packard продължава. Американското министерство на правосъдието започва собствено разследване за потенциален случай на измама на концерна, съобщава HP в задължително предизвестие до Комисията по ценните книжа и фондовите борси. И ФБР вече е започнала свое следствие, а HP е заплашен и от дериватно действие от страна на акционерите.

През миналата година HP придоби британската софтуерна компания Autonomy и плати повече от 10 млрд. долара. На 21-и ноември обаче американската компания трябваше да отчете отписване от 8,8 млрд. долара. HP обвини бившия мениджмънт на Autonomy, че е разкрасил балансите и по този начин да е надул покупната цена.

„Сериозните нередности" в баланса са били открити едва след като основателят на Autonomy Майк Линч напусна компанията в средата на годината, обяви HP. Линч отхвърли обвиненията. "Ние си сътрудничим с всички органи и с нетърпение очакваме да обясним нашата позиция", пише той.

За Hewlett-Packard задвижената от бившия германски изпълнителен директор Лео Апотекер сделка се оказа милиарден гроб. HP обяви покупката на Autonomy през август 2011 г. Бившият главен изпълнителен директор на SAP Апотекер искаше да засили Hewlett-Packard върху по-доходоносните бизнес сектори, като например софтуера, и да приключи с производство на PC. Закупуването на Autonomy бе основен елемент от тази стратегия.

Заради донеслата сериозни загуби сделка Hewlett-Packard е в конфронтация и с акционерите си. В края на ноември акционер е подал иск в съд в Калифорния срещу главния изпълнителен директор на HP Мег Уитман, финансовия директор Катрин Лесяк и предшественика на Уитман Лео Апотекер, който започна сделката с Autonomy, както и срещу одиторите Deloitte и KPMG. Те са обвинени в небрежност при разглеждането на финансовите отчети на Autonomy в навечерието на придобиванто на компанията от HP. Ответниците не са спазили задължението си да полагат достатъчно грижи. В резултат на това HP е платила значително завишена покупна цена, което в крайна сметка е довело до мерките, обявени през изминалата седмица, а именно - амортизация от 8,8 милиарда долара.

HP отписа 8,8 млрд. долара заради придобиването на Autonomy, която купи за 11,2 млрд. долара. Според The Times одитът на Deloitte е бил проверен и от KPMG, преди да бъде дадена зелена светлина за транзакцията. Освен това Deloitte обяви, че ще сътрудничи на разследването, за да се установят предполагаемите нередности в счетоводството на Autonomy.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още