IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин може да се откаже от част от дивидента си в Deutsche Telekom

Федералното правителство иска да облекчи компанията, за да ѝ позволи повече свобода при инвестициите

13:11 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Берлин може да се откаже от част от дивидента си в Deutsche Telekom

Федералното правителство на Германия може да предостави на германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom по-голяма финансова свобода на действие, като се откаже от част от паричния дивидент, пише в днешния си брой Handelsblatt.

„Фокусът на съображенията e, че телекомът няма да разпредели на държавната банка за развитие KfW дивидент, а ще издаде нова емисия акции на същата стойност", цитира Handelsblatt източник от правителството. "Дали даден акционер ще се реши да получи паричен дивидент, е въпрос на решение на самия акционер", казва говорителят на телекома пред Ройтерс.

Акционерите на телекома ще могат за първи път сега сами да избират дали дивидентът трябва да се плати в брой или в акции. В случай, че федералното правителство се реши на втория вариант за пакета си от 17%, който държи чрез KfW, в касите на групата ще останат за 2013 година повече от 500 милиона евро. А през двете години сумата ще бъде почти 370 милиона евро годишно. Като цяло сумата ще достигне почти 1,25 милиарда евро.

За прякото си участие от 15 на сто обаче правителството ще продължи да иска пари в брой, защото приходите вече са планирани във федералния бюджет. Дивидент в натура се счита за малко популярен, защото допълнителна емисия на книжа разводнява цената и доходите на акция.

В началото на декември телекомът шокира засегнатите от кризата си акционери с неочаквано рязко орязване на дивидента. В полза на разширяване на мрежата за 1 млрд. евро разпределението на печалбата за 2013 г. и 2014 г. се намалява до половин евро на акция. Това е най-ниската стойност от почти 10 години насам. За 2012 г. през май следващата година компанията иска да разпредели по 70 цента на акция.

Само в САЩ компанията иска да вложи четири милиарда евро в модернизация на своята мобилна мрежа, а още шест милиарда евро ще се насояат към широколентовия достъп в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още