IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската полиция недоволна и от Google Maps

Навигацията препоръчва минаване през тясна еднопосочна улица, която била опасна особено през зимата

14:10 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И Google Maps не е безупречна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И Google Maps не е безупречна. Снимка: Ройтерс

Полицията в австралийския град Колък, западно от Мелбърн, предупреди според материал на телевизионния новинарски канал ABC да не се ползва Google Maps като решение за навигация.

Неговото използване от туристите и местните жители било опасно, защото Google Maps препоръчвало ползването на еднопосочна улица, която не била подходяща за тежък трафик. Автобуси, камиони и безразсъдни шофьори дори можело да излязат извън улицата, предава DPA.

Улицата била крива, а на места имала денивелация от до 200 метра, каза сержант Ник Бюнен от полицията в Колък пред местния вестник Colac Herald. В материала обаче се говори по принцип за GPS навигационни системи, а офицерът към края отбелязва, че Google Maps, компаниите за коли под наем, както и пътните органи и полицията трябва да поемат отговорност. Навигационните устройства биха внушили у потребителя една фалшива сигурност.

Засегната е улицата Wild Dog Road, която е препоръчана като пряк път, ако шофьорите искат да се озоват на популярната магистрала Great Ocean Road. Тя се вие по южното крайбрежие на Австралия покрай многобройни ефектни природни забележителности и всяка година по нея минават 6,5-7,5 милиона посетители.

The Wild Dog Road може да бъде проучена на Google Street View и изглежда като черен път с остри криви и без инсталирани мантинели. Шофиране с висока скорост в съчетание с лошо време със сигурност ще бъде проблематично.

Говорител на Google отрича за проблема пред News.com. Google Maps препращал потребителите към тази улица само в случай, че те искат да стигнат целево до адрес там.

Преди дни от полицията в югоизточния австралийски щат Виктория предупредиха да не се използва дефектната картова услуга на Apple за iPhone. Автомобилисти са били блокирани в пустиня, защото са се предоверили на направлението им в грешни посоки. Тестове са потвърдили, че Apple Maps показва град Милдура в средата на националния парк Мъри Сънсет, или на около 70 км. от действителното местонахождение на града. Ведомството съветва при пътувания във Виктория да се ползват други карти, докато проблемът бъде премахнат.

Още с представянето на новия iPhone 5 Apple Maps бе затрупана с множество критики заради неточни данни и проблеми с изображенията, след като замени Google Maps в устройствата с операционна система iOS. Тогава потребители се оплакаха заради погрешни означения на места и погрешни маркировки.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се извини публично, а наскоро компанията уволни ръководителя на екипа, създал приложението Maps - вицепрезидентът Ричард Уилямсън. Мениджърът на iOS Скот Форстал, който някога бе разглеждан като възможен претендент за поста на главен изпълнителен директор, също бе уволнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още