IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tribune може да разпродаде вестниците си

Изпадналият в банкрут издател е назначил банкери да намерят собственик на Chicago Tribune, Los Angeles Times и други негови издания

09:50 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вестниците в САЩ и Европа са изправени пред трудни времена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вестниците в САЩ и Европа са изправени пред трудни времена. Снимка: Ройтерс

Tribune Co., изпадналият в несъстоятелност собственик на Chicago Tribune, Los Angeles Times и други шест ежедневника, е започнал преговори с банкери за продажбата на своите вестници, твърдят двама запознати с преговорите източници пред Bloomberg.

Собствениците на компанията търсят съветник за евентуална продажба, след като Tribune Co. излезе от процедурата по несъстоятелност, което се очаква да се случи на 31-и декември според хората, които пожелават да останат анонимни, тъй като преговорите са частни.

Рупърт Мърдок, председател и главен изпълнителен директор на News Corp., планира да разгледа отблизо активите на портфолиото с вестници, след като те са на разположение.

Продажба на някои от вестниците на изданието би могла да доведе до приток на парични средства за компанията след четири години във фалит. Собствениците могат да задържат по-големите вестници, като тези в Лос Анджелис и Чикаго, и да се опитат да продадат по-малките заглавия, казва Рийд Филипс, управляващ партньор на инвестиционната банка Desilva & Phillips LLC.

"Те ще обърнат внимание на активите си и ще започнат да реализират някои от тях", казва Филипс, който не участва в обсъжданията и не е пряко запознат с въпроса.

Гари Уатмън, говорител на базираната в Чикаго издателска компания, отказа коментар, както и Натаниъл Браун, говорител на News Corp. в Ню Йорк.

Милиардерът Самюел Зел придоби контрол върху нея през декември 2007 г. в сделка, която струваше на групата над 8 млрд. долара. Оттогава компанията се опитва да се справи с дълга си, което доведе до съкращения и продажба на подразделението Newsday.

През ноември Tribune Co. получи одобрението от Федералната комисия по комуникациите за прехвърляне на лицензии за телевизионни и радио станции на новите собственици, включително JPMorgan Chase & Co. и хедж фондовете Oaktree Capital Management LP и Angelo, Gordon & Co.- последното препятствие за излизане от несъстоятелност.

Американският съдия по фалити Кевин Кери прие предложението на Tribune да раздели собствеността на компанията на две – на вестници и телевизионна компания.

Tribune Co. подаде заявление за банкрут, след като милиардерът в сферата на недвижими имоти Самюел Зел придоби чрез ливъридж изкупуване за 8,3 млрд. долара компанията през 2007 г., точно преди глобалната рецесия и преди спадът в печатната реклама да опустоши вестникарската индустрия.

Изкупуването натовари Tribune с дълг, и Зел не успя да извърши нужния обрат. Той вкара дружеството в несъстоятелност през декември 2008 г., което задейства съдебна битка между облигационерите, които държат предварителното изкупуване на дълга, и кредитори, които финансираха придобиването.

Одобреното от съда по несъстоятелност споразумение позволи на по-големите кредитори да се опитат да възстановят част от загубите си чрез съдебни дела срещу акционерите и мениджърите, включително и срещу Зел.

Tribune Co. притежава осем ежедневници, 23 телевизионни станции и дялове в повече от 50 уебсайтове, включително CareerBuilder.com. Компанията се оценява на около 7 млрд. долара, включително и издателска дейност, медии и други активи и има 2,06 млрд. долара в брой, става ясно от подадените през април в съда по несъстоятелност документи.

Издателската група, която включва също вестниците Baltimore Sun и Hartford Courant, се оценява на около 623 милиона долара - 300 млн. долара по-ниска цена от оценката през януари 2011 г.

"Този спад в стойността се дължи главно на продължаващия спад както в издателската индустрия, така и в Tribune в частност“, пише в документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още