IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei продължава с експанзията си в Европа

Китайският концерн ще построи смартфон център в Хелзинки

13:21 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Huawei продължава с експанзията си в Европа

Китайският доставчик на телекомуникационно оборудване и производител на телефони Huawei разширява участието си в Европа. Той планира да изгради смартфон център в Хелзинки, Финландия, само на няколко километра от централата на Nokia в Еспоо, която през миналата седмица Nokia продаде, за да подобри финансовото си положение.

През следващите пет години Huawei ще инвестира 70 млн. евро във финландския център за развитие, предава Dow Jones Newswires. Компанията планира да удвои броя на персонала си в Европа през следващите три до пет години до 14 000 служители.

Възходът на Huawei идва в момент, в който Nokia намалява броя на своя персонал и закрива цели подразделения, което илюстрира промяната в баланса на силите на пазара на мобилни телефони и таблети. Докато Nokia се надява да осъществи обрат с устройствата си с Windows Phone, като моделите от серията Lumia, Huawei отбелязва значително развитие благодарение на силното търсене на смартфони с мобилна операционна система Android на Google. Китайците искат да докажат, че са глобален играч и затова инвестират сериозно в бизнеса си зад граница.

Настъплението към Европа е обосновано и от факта, че Huawei, както и ZTE, не се радва в Австралия и САЩ на добър имидж. В началото на октомври конгресът на САЩ официално предупреди чрез доклад да не се допускат продукти и услуги на китайски компании, защото може да крият рискове за сигурността.

След фронтална атака от страна на американската политика Huawei защити продуктите си. „Сигурността и интегралността на нашите продукти са доказани в световен мащаб", съобщи говорителка на компанията в Шънджън пред Handelsblatt Online. Huawei работи на близо 150 пазара с повече от 500 големи клиенти. Компанията никога не е получавала оплаквания за сигурността на данните.

След неуспехите в САЩ и Австралия Huawei се опитва да намери нови партньори на европейския континент. Наскоро сключеното споразумение в Португалия бе последвано от договор за разпространение с оператора NTT DoCoMo в Япония. Операторът ще предложи смартфона с двуядрен процесор Ascend D1 с тактова честота от 1,5 GHz - един от най-бързите смартфони в своя клас. Това ще бъде първият китайски смартфон на японския пазар.

За своя нов развоен център в Хелзинки Huawei вече е наела 20 служители. През следващите пет години ще бъдат добавени над 100. В центъра на тяхната дейност ще бъде поставен потребителският опит както с Android, така и с Windows Phone. Очаква се да бъдат привлечени и някои бивши служители на Nokia, които са били засегнати от последните съкращения на работни места във финландската компания.

Основният бизнес на Huawei всъщност е производството на оборудване за телекомуникационните компании, но наскоро компанията засили операциите си и на пазара на смартфони. Въпреки това в най-големите страни компанията може да се похвали все още с малък пазарен дял въпреки разширяването на продуктовото си портфолио. В САЩ например Huawei продава преди всичко по-прости устройства чрез предплатени оператори, но някои продукти се продават и от големите национални доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още