IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надува ли се нов балон при технологичните акции?

Технологичните компании от развиващите се страни доближават върха си отпреди дотком балона

09:08 | 07.12.12 г.
<p>
	Голямото търсене на технологични компании от развиващия се свят чертае паралели с дотком балона. Снимка: Ройтерс</p>

Голямото търсене на технологични компании от развиващия се свят чертае паралели с дотком балона. Снимка: Ройтерс

Интересът към технологичните компании от развиващите се страни става все по-голям, което води до сравнение на ситуацията с тази от края на миналия век. Тогава секторът бе в центъра на вниманието и пазарите бяха в еуфория, но в последствие се стигна до борсов срив и вълна от фалити.

Надува ли се нов балон в технологичния сектор?

Със сигурност
Все още не
Не мога да преценя
Общо 800 гласа
Индексът MSCI Emerging Information Technology, който следи водещите технологични компании от развиващия се свят, се повишава с 1 на сто днес до 271 пункта. Това е най-високото му ниво от 12 април 2000 година.

Показателят е с около 10 на сто под пика си от март 2000 година – непосредствено преди пукането на дотком балона. За сравнение, еквивалентният индекс на MSCI за развитите държави е с 59 на сто под тогавашната си стойност.

От началото на годината MSCI Emerging Information Technology се е повишил с 26 на сто, което е второто най-добро секторно представяне след здравеопазването.

През 1999 година технологичният индекс удвои стойността си заради спекулации, че интернет ще предизвика рязък ръст на печалбите. Спрямо върха от март 2000 година обаче последва спад от 75 на сто, тъй като инвеститорите осъзнаха, че цените на акциите не са подкрепени от резултатите на компаниите.

В момента средното съотношение цена/печалба на акциите от индекса е 16, след като през март 2000 година бе 34, показва справка на Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още