IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облаците над Google се сгъстяват

FTC и ЕК ще заседават заедно заради възможно картелно споразумение, Италия разследва компанията за укриване на данъци

14:17 | 03.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облаците над Google се сгъстяват

Облаците над интернет гиганта Google се сгъстяват все повече.

Председателят на Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ, Джон Лейбовиц, ще се срещне през тази седмица с европейския комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния, пише Wall Street Journal, позовавайки се на представител на Европейската комисия. Темите на разговора ще обхващат различни антитръстови разследвания на двете агенции, включително и разследване срещу Google.

Федералната търговска комисия проучва в момента различни сфери на бизнеса на търсачката. Преди всичко става дума за начина на представянето на резултатите от търсенето в Google. Критиците обвиняват Google, че предпочита собствените си услуги спрямо офертите на конкурентите. Също така американската агенция се интересува от начина, по който Google работи със стандартите за съответните патенти, за които се твърди, че компанията използва, за да се налага срещу конкурентите си.

Според други публикации в момента концернът води преговори с Федералната търговска комисия за евентуално извънсъдебно решение. Досега обаче компанията е отказала да подпише споразумение. През изминалата седмица главният изпълнителен директор Лари Пейдж е посетил представители на Федералната търговска комисия във Вашингтон, за да ги убеди, че неговата компания не нарушава антитръстовите закони.

Лейбовиц от своя страна отново обяви, че неговата агенция ще вземе решение за случая до края на годината. Официален представител на ЕС обаче твърди пред WSJ, че европейската процедура вероятно до тогава няма да бъде приключена.

В Европа от 2010 г. насам има дело срещу търсачката заради оплаквания на определени конкуренти. Тук също Google вече се опита да повлияе на процеса в своя полза. През лятото е имало среща между председателя на Google Ерик Шмид и комисарят за конкуренцията Алмуния по повод предложено от компанията споразумение. В Европа Google е заплашена от солидна глоба. Властите в Брюксел могат да наложат глоба в размер на до 10% от глобалните годишни приходи на дадена компания. В случая с Google това би се равнявало на сума в размер на 4 млрд. долара.

Междувременно Италия стана третата европейска страна след Великобритания и Франция, която започна разследване срещу Google за укриване на данъци. Според италианските власти интернет гигантът е плащал по-малко данъци и не е споделял пълната информация за приходите си, в следствие на което е ощетил държавата с най-малко 100 млн. долара.

Съмненията за данъчната политика на Google са преди всичко заради начина, по който компанията води бизнеса си в Европа - част от приходите от реклама се обработват от холандския клон, който ги прехвърля на трета компания в Бермудските острови, тъй като там те не се облагат с корпоративен данък.

Според електронната версия на списание "L'Express" Националната данъчна и митническа дирекция на Франция още на 30 юни миналата година е претърсила централата на Google Франция, откъдето са били иззети многобройни е-мейли, фактури и договори. При разследването става дума за данъци, които Google е трябвало да плаща в периода 2008-2010 г., пише "L'Express". Според информация на списанието за 2010 г. Google Франция е обявила приходи от 68,7 млн. евро. Това е с 37 пъти по-малко от годишните продажби във Великобритания, където през същата година оборотът е бил в размер на 2,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Защо така се получава, американските власти преследват и Майкрософт и Гугъл и други компании за опити за монопол. Но ако намекнете на Русия примерно, че Газпром злоупотребява с господстващо положение ще получите отговор да си гледате работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още