IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е продал 40 млн. лицензи за новия Windows 8 за месец

Според компанията за пазарни проучвания StatCounter действителните продажби са около 15 млн. броя, а останалото са ъпгрейди

16:14 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><u>Снимка: Ройтерс</u></em></p>

Снимка: Ройтерс

40 млн. лиценза за новата операционна система Windows 8 е продал американският софтуерен концерн Microsoft за първите 30 дни от пускането на платформата на пазара в края на месец октомври, съобщи Ройтерс, като се позовава на представител на компанията.

Това е значително по-бързо разпространение на операционната система сред потребителите спрямо Windows 7, който след цели 10 седмици на пазара през 2009 г. достигна до 60 млн.  лиценза, припомня агенцията.

„Това е най-големият проект на Microsoft след Windows 95 и се очертава да бъде най-успешният продукт на компанията“, твърди директорът на маркетинговия отдел в Microsoft Тами Релър. 

Релър не дава конкретна информация за това каква част от тези лицензи са за поръчани нови машини и каква – за ъпгрейди към Windows 8, но предполага, че преобладаващата бройка идва от ъпгрейд, което е сравнително евтино решение. Повече информация за продадените бройки се очаква в понеделник.

Броят на приложенията в Windows Store е нараснал двойно повече, съобщи още Релър, без да посочи конкретен брой. Разработчиците получават 80% от цената на приложението им в Windows Store, а много от тях вече били спечелили по над 25 000 долара, казва още Релър.

Според компанията за пазарни проучвания StatCounter действителните продажби на Windows 8 са около 15 млн. или около 1 процент от 1,5 милиарда компютри по света. Различни анализатори смятат, че едновременното пускане на две операционни системи - Windows 8 и мобилната Windows RT, е довело до объркване на пазара и до намалена популярност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още