IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 3000 служители на Sharp се лишават от работата си

Японският концерн ще им изплати компенсация от по около 84 000 евро на човек

18:00 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близо 3000 служители на Sharp се лишават от работата си

Японската компания за електроника Sharp е силно засегната от кризата. Сега в Япония около 3000 служители са се съгласили да напуснат компанията, като в замяна ще получат пакет за обезщетение, предаде AFP.

Общо 2960 служители са се съгласили от 15-ти декември да напуснат фирмата, обяви Sharp във вторник. Концернът обяви преди това, че предвид намаляващите продажби ще трябва да съкрати 5000 от общо около 57 000 свои служители в целия свят, повечето от тях в Япония. 

Обезщетенията ще се отразят според Sharp на баланса с 25,3 милиарда йени (250 млн. евро). Това би означавало обезщетение от около 84 000 евро за всеки един от близо 3000 служители.

Японската електронна индустрия страда дълги години от силната йена, силната конкуренция от Тайван и Южна Корея и все така вялата световна икономика. Наскоро предизвиканият дипломатически спор с Китай за богата на ресурси островна група допринесе за допълнителни загуби на приходи.  

Преди по-малко от две седмици стана ясно, че загубата за текущата фискална година, която изтича в края на март, се очаква да достигне 450 млрд. йени (4,3 млрд. евро), а изпълнителният директор на Sharp Такаши Окуда изрази тревога от отчайващото положение и обеща по-добри данни за следващите тримесечия. Концернът очакваше така или иначе загуба за годината, но наполовина по-ниска от сега обявената. В предходната година Sharp вече загуби 376 млрд. йени.

Sharp е най-големият производител на екрани от течни кристали в Япония. През последните дни и конкурентът Panasonic сви очакванията си за годината. Sony също се бори със спадащо търсене, като трите концерна изпитват трудности заради смазващата конкуренция на Samsung и Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още