IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel казва довиждане на „Mister Chips"

След близо 40 години в компанията главният изпълнителен директор Пол Отелини се пенсионира и ще остави наследника си в деликатна ситуация

11:55 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от символите на Intel - Пол Отелини, ще се пенсионира по-рано от предвиденото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Един от символите на Intel - Пол Отелини, ще се пенсионира по-рано от предвиденото. Снимка: Ройтерс

Intel има сериозен PC-проблем

Деликатният момент е компютърният проблем на Intel. През третото тримесечие според Mercury Research компанията държи пазарен дял от 83% при PC чиповете. Очаква се обаче продажбите на компютри да се сринат с 8,6%, пише пазарният анализатор IDC. Продажбите в бързо развиващите се нововъзникващи пазари също се забавят.

Една от важните причини е успехът на мобилните устройства. По-специално iPad е сериозна конкуренция на конвенционалните лаптопи. Таблетът от Apple работи на базата на процесори на съперника на Intel – ARM.
Intel обаче изостава не само при iPad, а до голяма степен не присъства на целия пазар за мобилни устройства.

Чиповете му не се срещат в таблети или смартфони със значителен дял на световния пазар. В дългосрочен план все пак има шанс Intel да спечели на този важен пазар. Причината за това е водещата в индустрията технология за вграждане на повече транзистори в чиповете, което води до по-висока мощност. По-евтините чипове обаче, които обикновено се инсталират в мобилните устройства, няма да имат силно положително влияние върху печалбите на компанията, пише още Wall Street Journal.

Ценови натиск на пазара на персонални компютри

Междувременно Intel може да има проблеми с все по-силния натиск върху производителите на персонални компютри. Те се опитват с така наречените ултрабци да се конкурират с MacBook Air на Apple. За да се продават обаче тези леки лаптопи в големи количества, производителите на хардуер трябва да намалят цените вероятно и под 1000 долара. Това също така означава, че те трябва да вграждат по-евтините версии на чиповете Intel. Анализаторът Расгън от Bernstein Research казва, че това ще бъде причина, средната продажна цена на чиповете Intel през следващата година да падне със 7%.

За ерозията на господството на Intel в компютърния бранш има и друга причина: хардуерните партньори пускат на пазара все повече и повече таблети, които се основават на процесорите на британската компания ARM. Компании като Qualcomm и Nvidia ще лицензират технологията, за да изграждат свои собствени чипове.

Така че ясно е едно - Отелини ще остави своя наследник в деликатна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още